Kommunen har tagit hjälp av konsulten Peter Gyllander från Göteborg för medieträning av nya HR- och kommunikationschefen Sofia Eldh. Det var hon som i förra veckan presenterade den juristrapport som kommunen beställt.

– Vi gjorde bedömningen att detta ärende är så pass komplext att vi ville bolla våra egna idéer med någon utomstående expert, säger Johan Jensen, kommunikationsstrateg på Västerviks kommun.

Medieträningen hölls under en dag i december.

– Vi har sedan dess haft en löpande, oregelbunden kontakt där jag gett råd och tips, säger Peter Gyllander.

Den som är sportintresserad kan känna igen hans namn. På 80- och 90-talen arbetade han på radiosporten, därefter var han i nästan tio år kommunikationschef för elithockeyklubben Frölunda Indians.

– Min roll är att förbereda och preparera mina kunder att möta media, inte att få dem att stänga ute någon, säger han.

Än har kommunen inte fakturerats, och man kan inte uppge kostnad för experthjälpen.

Framförallt är det två ledande politiker som hamnat i blickpunkten i granskningen, kommunstyrelsens ordförande Tomas Kronståhl (S) och oppositionsrådet Harald Hjalmarsson (M). På tisdagsförmiddagen är Tomas Kronståhl spänd på innehållet. Kommunen spelade in intervjuerna både med honom, och Hjalmarsson. Innehållet i dem är väl känt för dem.

– Men vi vet inte vilka de intervjuat i övrigt, eller hur det har klippts. Jag intervjuades i 4,5 timme. De kommer knappast att sända alltsammans, säger Kronståhl.

En del av innehållet har läckt ut. Som att Harald Hjalmarsson strök två meningar i mejl som lämnades ut till Uppdrag Granskning. Dessutom visade det sig att ämnet för mejlen var kontroversiellt. Hjalmarsson agerade mellanhand mellan Björn Ulvaeus och några lokala företagare. Det skedde utan Tomas Kronståhls vetskap.

– Det kändes som att Uppdrag Granskning försökte få mig och Harald så här, säger Kronståhl, och gör en gest där han trycker knytnävarna mot varandra:

– Ett tag var de på väg att lyckas, säger han.

När VT intervjuade honom i januari var han uppenbart arg på Harald Hjalmarsson. Både för hur mejlen hanterats, och agerandet kring fastighetsaffären.

– Nu har vi rett ut det, säger Kronståhl.

På tisdagseftermiddagen får Johan Jensen, kommunikatör, se en förhandsvisning av Uppdrag Gransknings reportage. Det görs under tystnadsplikt, och han får inte säga om något i programmet överraskar honom. Sedan tidigare har kommunens kommunikationsavdelning gjort en plan inför sändningen av programmet. Man ska finnas tillgänglig på sociala medier för att svara på frågor.

– Vi kommer att se programmet en gång till på onsdagsmorgonen, därefter får vi se om vi måste uppdatera planen, säger Johan Jenssen.

Kommunen kommer även att gå ut med information som rör granskningen på sin hemsida. Tomas Kronståhl säger att det är viktigt att kommunen är redo att bistå med fakta.

– När det uppstår debatt uppkommer lätt rykten. Då är det viktigt att berätta vad som är sant.

Uppdrag Granskning sänds klockan 20:00 på SVT1 onsdag kväll.