Sommarsalongen som arrangeras av Västerviks konstförening är ett säkert sommartecken. Urvalet är klart och klockan 12 i dag, lördag den 30 juni, är det vernissage på Wimmerströmska Galleriet. Inte mindre än 44 lokala konstutövare, professionella som fritidskonstnärer, lämnade in totalt 117 verk och under tisdagen skedde bedömningen. Juryn, som bestod av Kalmarkonstnärerna Felix Lönn och Stina Siljing, antog 27 konstnärer med 36 verk.

– Det var verkligen kul att se alla olika sätt som konstnärerna tagit sig an skapandet, säger Felix Lönn, som förutom konstnär även är gallerist.

Målet för juryn var att skapa en helhetsupplevelse av utställningen. Därför var det inte bara de enskilda verkens kvalitet som var avgörande. De skulle även representera allt det som var inlämnat. Och många olika tekniker finns med; akvarell, olja, akryl, grafik, keramik, broderi med mera.

– Vid bedömningen handlar det också om något som kan vara svårt att sätta fingret på. En känsla helt enkelt som kommer med erfarenhet och kunskap. Vi är objektiva och tittar inte på signaturerna. Vem som har skapat verket ska inte ha någon betydelse.

Under fredagen fanns HoschangMoschiri och Ann-Marie Rautenberg, konstnärer och styrelsemedlemmar i Västerviks konstförening, på plats för att fixa de sista detaljerna.

– Jag blev lite förvånad över att de även tittade på ramarna. Det var väldigt spännande att få vara med och höra juryns resonemang, säger Ann-Maire Rautenberg.

Sommarsalongen pågår till och med den 16 juli.