– Jag har haft hästar som hobby sedan jag var liten. Det blev många timmar på Målserums ridskola, säger Elisabeth Sommarström, som växte upp i Almvik men som sedan många år är bosatt i Stockholm.

När även hennes dotter blev intresserad av hästar och började rida upptäckte de att utbudet av hästlitteratur var starkt begränsad.

– Jag tyckte hästböckerna var banala och slarvigt översatta från engelska. Livet i stallet handlar om så mycket mer.

Artikelbild

"Ponnyn som kunde skratta och gråta" ges ut på Kikkuli förlag.

Det var då som idén till berättelsen om flickan som vaknar upp i en ponnys kropp föddes.

– Boken tar upp stora livsfrågor och ställer öppna frågor. Jag undviker pekpinnar och det finns inga färdiga svar. Läsaren får tänka själv.

Elisabeth Sommarström nämner teman som relationen mellan människa och djur, livet och döden, ont och gott, sant och falskt. Boken tar avstamp i en olycka där en lastbil välter över den 13-åriga huvudpersonen, Fanny, och hennes ponny.

– Efter olyckan vaknar Fanny upp i hästens kropp, som får en mänsklig själ. Under ett års tid får vi se på världen från ett djurs perspektiv. Det händer mycket och det blir återblickar till Fannys liv som människa.

Som ung valde Elisabeth Sommarström att utbilda sig i hästbranschen. Hon gick på lantbruksskola i Gamleby och arbetade sedan som hästskötare hos tävlingsryttare innan hon i mitten av 80-talet bytte till skönhetsbranschen. Numera arbetar hon som hudterapeut och ännu en bok är på gång.

– Ja, den är nästan klar. Det är en klassisk spökhistoria som utspelar sig på ett ridläger i Östergötland.