I ett tält på Fiskaretorget i Västervik fanns bland andra konstnären "Pappas pärlor", som till vardags heter Johan Karlgren och bor i Motala. Han jobbar mycket med offentlig konst och flera av hans verk kan ses runtom i Västervik.

Som en del av Bank Västervik street art festival hade han skaparverkstad för barn. Besökarna i tältet fick göra egna pärlplattor, som sedan ströks ordentligt, för att hålla länge.

Karina Arvidsson hjälpte till med detta. Hon berättar att hon först fått en genomgång av Johan hur hon ska göra: ingen ånga på strykjärnet, temperatur som till linne och pressa dem efteråt, till exempel med en stor och tung skärbräda.

Artikelbild

| Johan Karlgren, ”Pappas pärlor” (till vänster), berättar om pärlandets konst för Dalia, Linda, Douglas och Fabian Högström från Västervik.

Varje pärlplatta stryks fyra gånger och vänds emellan. Pärlorna ska gå ihop ganska mycket. Felet som många gör är att de inte stryker tillräckligt mycket. Då bryts pärlplattorna sönder.

Linda och Fabian Högström besökte pärlverkstan med barnen Douglas och Dalia, sex och tre år. Douglas älskar att pärla.

– Han följer mallar som vi skriver ut på nätet. Det blir mycket Pokémon och spelkonsoler som han gör, säger Linda Högström.

I samma tält fanns ett stickcafé, som också är en studiecirkel på Mejeriet i Västervik. Damerna i stickcaféet har sedan i våras jobbat med att göra gatukonst, som de stickat och virkat.

Artikelbild

| Stickande damer, från vänster: Marie Johansson, Åsa Karlsson, Ingela Palm, Inger Karlsson och Lotta Fiebig.

Konstverken har man kunnat beskåda under hela den vecka som festivalen har pågått, men de tas ner när festivalen avslutas på söndagen.