Tidig julklapp kan rädda 2019 för kommunen

Det är inte bara väderprognoser som kan skifta snabbt. Mot slutet av året har prognosen för kommunens skatteintäkter för 2019 ändrats.

Dan Nilsson (S), Harald Hjalmarsson (M) och Conny Tyrberg(C) är eniga om att flera av kommunens nämnder har det pressat ekonomiskt.

Dan Nilsson (S), Harald Hjalmarsson (M) och Conny Tyrberg(C) är eniga om att flera av kommunens nämnder har det pressat ekonomiskt.

Foto: Ulrik Alvarsson/Arkiv

Västervik2019-11-14 12:45

De senaste månaderna har det mest varit dystra nyheter när det gäller kommunens ekonomi.

De två största nämnderna, socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden, ser båda ut att göra underskott i år.

Trots det pekar prognosen på att kommunen klarar sin budget för 2019. Anledningen är att skatteintäkterna överraskat positivt de senaste månaderna.

I den senaste prognosen från Sveriges Kommuner och Landsting så har summan justerats upp till 5,8 miljoner kronor över budget. I procent av de totala skatteintäkterna till kommunen är det inte mycket, men det är ändå ett viktigt bidrag till att kommunen ser ut att kunna göra ett överskott på 22,1 miljoner kronor.

Ett annat positivt tillskott är en utdelning från Kommuninvest.

Trots plussiffrorna tycker kommunstyrelsens andre vice ordförande Harald Hjalmarsson (M) att det finns anledning att vara bekymrad inför framtiden:

– Även om socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden inte kommer att göra underskott med några jättebelopp så ser vi en bekymmersam trend.

När kommunstyrelsen sammanträdde i veckan godkände man att barn- och utbildningsnämnden får täcka upp en stor del av sitt underskott på 6 miljoner med överskott från tidigare år på 4,6 miljoner kronor. Hjalmarsson konstaterar att det inte kommer att finnas några sådana fondpengar kvar om det blir underskott nästa år.

Han anser att barn- och utbildningsnämnden behöver ett tillskott, och hänvisar till att hans parti anslog ytterligare 10 miljoner kronor i sitt budgetförslag. Även SD anser att barn- och utbildningsnämnden borde få en större ram, men föreslog i ett yrkande att nämnden ska tvingas sänka sina kostnader för administration med 3 miljoner kronor, och sänka kostnaderna för hemspråksundervisning med en miljon kronor. Det fick dock inget gehör.

Barn- och utbildningsförvaltningen har tidigare framhållit att man har minskat antalet tjänster i den centrala förvaltningen de senaste åren.

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) hänvisar till att barn- och utbildningsnämnden har fått tillskott för 2020 i budget.

– Ekonomin är ansträngd, men vi har tagit höjd för det.

Allianskollegan Conny Tyrberg (C) lägger till att det är många kommuner i Sverige som är ekonomiskt pressade inför de kommande åren.

– Att vi för 2019 ändå kan presentera en siffra på sista raden som är positiv jämfört med budget är väldigt bra.

Karta: Västerviks kommunhus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!