Tillstånd för tiggare ska utredas i Västervik

Sverigedemokraterna fick inget gehör för att införa ett förbud mot tiggeri på vissa platser i kommunen. Däremot kan ett tillståndskrav komma att utredas.

–- Varje krona som man lägger i den där koppen befäster tiggarnas situation, sade Dan Larsen (SD) i debatten.

–- Varje krona som man lägger i den där koppen befäster tiggarnas situation, sade Dan Larsen (SD) i debatten.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västerviks kommun2019-10-22 10:00

SD hade skrivit en motion där man föreslog att förbud mot tiggeri skulle införas på vissa platser i kommunen.  I motionen pekades lägen vid stormarknader och köpcentra ut. Modellen är hämtad från skånska Vellinge.

Partiet fick inget gehör. Däremot pekade Harald Hjalmarsson (M) på den modell som införts i Eskilstuna med krav på att tiggare får söka tillstånd, som intressant. Han föreslog en återremiss med uppdrag att utreda modellen.

Det mötte mothugg.

– Hur löser man problemet med tiggeri genom att upprätta ett register över tiggarna, undrade Anna Bodjo (MP).

– Det är något en utredning skulle få titta på, svarade Hjalmarsson.

De som var för tillståndsgivning tog bland annat upp de problem som finns med att tiggare utnyttjas av organiserad brottslighet, och att föräldrar lämnar kvar sina barn i hemländerna.

– Varje krona som man lägger i den där koppen befäster deras situation, sade Dan Larsen (SD).

Både Akko Karlsson (MP) och Krister Örnfjäder(S) påpekade att tiggare inte är de enda människor från Östeuropa som tvingas vara ifrån sina barn. Detsamma gäller för många gästarbetare i exempelvis byggnadsbranschen.

När frågan gick till votering var en majoritet emot att utreda ett tillståndskrav, men eftersom det handlade om en återremiss räckte det med mer än en tredjedel av rösterna. Det betyder att frågan ska utredas, och därefter får fullmäktige ta ställning till om det blir något tillståndskrav.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!