I fredags gick flytten från Stockholm till Småland för paret som faktiskt träffades just i Västervik. Närmare bestämt backstage på Visfestivalen för exakt tio år sedan.

Vi fick en pratstund med Anna Hydbom Ulveus som, när vi möts, just är i färd med att packa upp och boa in sig i sitt nya hem och sin "nya" stad.

– Det roliga var att Calle och jag själva hade tänkt i de här banorna, att vi skulle kunna arbeta med att förverkliga pappas vision för den här platsen. Vi resonerade kring hur vi skulle lägga fram förslaget när pappa förekom oss, säger hon.

Artikelbild

| Anna Hydbom Ulvaeus hoppas att Slottsholmen ska bli en mötesplats med många stamgäster.

Det var någon vecka efter Visfestivalen som Björn Ulvaeus bad att få prata med sin dotter Anna och hennes man om sina funderingar.

Det blev ett tveklöst ja från makarna Hydbom Ulvaeus och därmed var saken klar.

Den roll som nu väntar dem är att säkerställa att den atmosfär som Björn Ulvaeus velat skapa faktiskt uppnås.

– Vi kommer att arbeta med själva konceptet som går ut på att åstadkomma en varm och välkomnande miljö. Slottsholmen ska vara en plats dit alla är välkomna, en mötesplats för Västerviksbor och turister. Vi ska finslipa och justera verksamheten på de områden där det behövs. Min och Calles uppgift blir att se till att alla som jobbar med Slottsholmen strävar mot samma mål, med samma fokus.

Artikelbild

| Anna Hydbom Ulvaeus är utbildad florist i botten. Sedan några år tillbaka ingår hon i bolagstyrelsen för Visfestivalen och har ansvar för artistbokningarna.

– I höst kommer vi att satsa mycket på personalvård och "teambuilding", förklarar hon.

De som arbetar i huset är anställda av driftbolaget Päronholmen, ett dotterbolag till Västerviks stadshotell.

Artikelbild

| Anna Hydbom Ulvaeus ser fram emot att bli Västervikare på heltid.

– Pappa har nog haft lite dåligt samvete över att inte kunna vara på plats här i Västervik så mycket som han hade tänkt sig när byggprojektet låg i startgroparna.

Men nu representeras han alltså av paret Hydbom Ulvaeus.

Artikelbild

– Framöver kommer vi att tillsammans med personal och eventansvarig jobba fram olika arrangemang som kan ta plats i huset.

För närvarande ligger allt i startgroparna, och än har inte vinterhalvårets evenemang utkristalliserats. Även om idéerna är många.

Artikelbild

| Anna Hydbom Ulvaeus ser fram emot att bli Västervikare på heltid.

– Vi har ju alla precis kommit på plats. Så här inledningsvis tar jag sikte på julen och planerar för hur vi ska skapa en perfekt jul här.

– Men någon gång under hösten ska vi också ha en så kallad "meet and great" då Västerviksborna har möjlighet att komma hit och träffa oss.

Artikelbild

| Anna Hydbom Ulvaeus

Västervik är ingalunda någon ny stad för Anna Hydbom Ulvaeus. Hon har besökt Tjust i stort sett varje sommar sedan hon var barn.

I tio år har hon varit aktivt engagerad i Visfestivalen och sedan fyra år tillbaka ingår hon i bolagstyrelsen samt är artistansvarig för festivalen. Något hon avser att fortsätta med.

Artikelbild

| Anna Hydbom Ulvaeus

– Ja, Visfestivalen överger jag inte, säger hon bestämt.

– Men jag inser ju att vecka 28, det vill säga Visfestivalveckan, kommer att bli extra arbetstung för mig framöver, säger hon och skrattar.

Det låter kanske som en stor sak att lämna huvudstaden för småstaden Västervik. Men Anna tycker inte att flytten känns särskilt dramatisk.

– Jag är ganska hemmakär och tycker inte att jag har utnyttjat storstadens möjligheter på ganska länge. Och vi har som sagt pratat om en flytt till Västervik ganska länge, så vi är nog så redo som man kan bli för den här omställningen.

Annas och Calles respektive yrkesbakgrunder är som sommelier (Calle) och florist (Anna).

En viktig fråga – vad händer med det planerade flytande hotellet?

– Planen är fortfarande aktuell men inget är spikat. Det återstår en hel del detaljer att reda ut innan det kan bli fråga om ett genomförande.

Vad önskar du själv att Slottsholmen ska utvecklas till?

– Drömmen är att det här blir en mötesplats för människor, med återkommande stamgäster. Det ska vara liv och rörelse här. Jag är inställd på att det tar tid att etablera sig. Min önskan är att vi ska kunna utnyttja de generösa ytorna på flera sätt, bland annat för konferensverksamhet men också för musikkvällar och liknande evenemang.

– Jag tänker mig att vi också kan ha spontana evenemang, att det kan dyka upp spännande gäster som spelar här helt oannonserat, säger Anna Hydbom Ulvaeus.

Stadshotellets chef Stina Porsgaard är glad åt att Anna Hydbom Ulvaeus nu axlar rollen som operativt ansvarig för Slottsholmen.

– Från vår sida tycker vi att det är positivt. Hon kommer att säkra upp att verksamheten överensstämmer med Björn Ulvaeus önskemål och vilja.