Många i Västerviks kommun vet nog att företaget finns men inte riktigt vad de gör, eller hur stora Ljunghäll är. 600 personer jobbar här, Det är hälften så många som bor i hela Södra Vi, vilket betyder att de som pendlar till sitt arbete på Ljunghäll är många. Just nu kommer 43 personer ur personalen från Västerviks kommun, vilket gör företaget till en stor arbetsgivare även för kommuninvånare i Västervik.

Men vad gör de?

Det korta svaret på den frågan är pressgjutning av aluminium. Det blir främst delar till fordonsindustrins motorer och växellådor. Bland andra finns Volvo, Daimler och Scania med i kundlistan. För bara några veckor sedan fick man en order som sträcker sig över sex år, värd 1,5 miljarder kronor. Det är en stor lastbilstillverkare som är beställaren, mer än så får vi inte veta.

Artikelbild

| Det handlar om tung industri, höga temperaturer och enormt tryck.

Vd Hans Linnér har varit på företaget sedan 2008, året då finanskrisen slog till. Då tvingades man säga upp nära 350 medarbetare. Sedan dess har det vänt.

– Den här stora ordern innebär en viss trygghet inför framtiden. Men det beror också på hur konjunkturen håller i sig, det ska man vara tydlig med, säger Hans Linnér.

Snart är man ingång med att bygga till ytterligare 10 000 kvadratmeter till de befintliga 40 000.

– Den handlar också om nyinvesteringar i maskiner. Delvis blir det nya saker vi ska tillverka. Till semestertiden nästa år ska vi vara igång med det nya, säger Hans Linnér.

Artikelbild

| Joran Ibrahim är inne på sin tredje vecka när vi besöker företaget. Han jobbar vid smälugnarna, där det är väldigt varmt.

För att det ska gå måste man nyanställa. Närmare 50 personer kan det komma att bli tal om. Det bjuder på utmaningar säger personalchefen Henning Solli. Han bor själv i Västervik och säger att man måste nå utanför Vimmerby kommun för att klara av utmaningen.

– Det finns en generell brist just nu på arbetskraft, det är ingen nyhet. Vi jobbar aktivt på flera olika plan för att klara av ökningen av personal. Vi har folk från bemanningsbolag, och det blir folk som vi anställer. Men det kommer att bli tufft att hitta den personal vi söker.

Artikelbild

| 480 ton återvunnen aluminium gör man av med i veckan i snitt. En del kommer till och med i smält form.

Vi går ut i produktionen. Här är det tung industri och full aktivitet.

Här gör man av med cirka 480 ton återvunnen aluminium i veckan i snitt. Metallen smälts, och håller cirka 700 grader när den under otroligt tryck skjuts in i pressverktygen. Mycket är automatiserat, 130 robotar jobbar för högtryck.

Artikelbild

| Tony Hellström pendlar tillsammans med fem andra från Västervik. Han trivs. - Vi står aldrig stilla, det är utveckling hela tiden. Det gillar jag, säger han.

– Vår största press har ett tryck på 3 500 ton för att klara av det vi kräver. Materialet och delarna måste tåla en enorm belastning, säger Henning Solli.

Här inne får man inte fotografera fritt. Henning Solli säger att man ligger långt fram och att bilder på företagets tekniska lösningar kan kopieras av andra.

Artikelbild

| Delarna i till exempel en lastbils växellåda måste hålla för trycket. Man pressgjuter under enormt tryck.

– Och det vill vi så klart inte. Vår teknik är en av våra framgångsfaktorer.

Tony Hellström är en av dem som pendlar från Västervik. Han samåker med fem andra.

Artikelbild

| Hans Linnèr fick en tuff start. Han fick säga upp 350 personer. Nu går företaget bättre och nu nyanställer man.

– Det är intressant och vi står aldrig still som företag. Det händer så mycket här och pendlingen går bra.

Vid smältugnarna är det inte helt otippat varmt. För tre veckor sedan började Joran Ibrahim från Ankarsrum här.

Artikelbild

| Företaget Ljunghäll är länets näst största privata arbetsgivare. Man har nära 600 anställda.

– Jag har jobbat inom flera industrier innan men har kompisar som jobbar här. Det är bra, jag trivs.

Tillbaka på kontoret säger Henning Solli att man nu måste hitta personal.

– Det är tveklöst så att vi kommer behöva nya metoder. Vi är engagerade i teknikcollege och de lokala gymnasieskolorna. Västervik är en betydligt större stad än Vimmerby, jag har goda förhoppningar om att vi kan hitta många nya medarbetare där.