Västervik har kritiserats fem gånger

Under de senaste tio åren har Västerviks kommun fått kritik av Justitieombudsmannen fem gånger. Det visar en kartläggning gjord av nyhetsbyrån Siren.

Under de senaste tio åren har Västerviks kommun fått kritik av JO fem gånger.

Under de senaste tio åren har Västerviks kommun fått kritik av JO fem gånger.

Foto: Anders Wiklund/TT

Västerviks kommun2020-02-11 12:00

Nyhetsbyrån har begärt ut alla ärenden mellan 2010 och 2019 som handlar om svenska kommuner.

Den kommun som kritiserats flest gånger är Stockholm, följt av Göteborg och Malmö. Kanske inte oväntat med tanke på att de är landets största kommuner.

Västervik har fått kritik fem gånger under de senaste 10 åren. Jämför man med länets övriga kommuner så är det en ganska normal siffra i förhållande till verksamhetens storlek. Allra bäst klarar sig Vimmerby, Högsby och Torsås kommuner, som inte kritiserats alls.

I riket är det framförallt i de sociala verksamheterna där Justitieombudsmannen återkommande riktat kritik mot kommunerna. Västervik är inget undantag.

Två fall från 2011 handlar om sociala frågor, och det handlar också det allra färskaste fallet från 2019. Då kritiserades Västerviks kommun för hanteringen av en ungdom som var omhändertagen enligt lagen om vård av unga. Enligt JO hade vården upphört utan att det fanns någon utredning och beslut om att vården skulle upphöra.

De två återstående fallen kommer däremot från andra delar av kommunens verksamhet. Ett fall från 2012 handlade om långsam utlämning av offentliga handlingar hos kommunstyrelsen. 2016 fick miljö- och byggnadsnämnden kritik för en del av sin handläggning i ärendet som handlar om huset på den före detta roddklubbstomten. JO ansåg att ett krav på fastighetsägaren stred mot kravet på saklighet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!