– Vi har jobbat hårt för färjetrafiken och att ha ett rederi som funkar. Och vi har jobbat med att få in nya kunder, säger företagets vd Anders Jonsson.

Till exempel har Smålandshamnar under hösten fått ett kontrakt på att leverera HP-massa, en fibermassa gjord på betor, som används som foder till bland annat mjölkkor. Tidigare har det transporterats landvägen. Enligt Anders Jonsson handlar det om omkring 20 000 ton HP-massa och leveranserna sker en gång i veckan.

– Om vi kan erbjuda ett bra pris så blir det värt det för kunden att flytta över transporterna till sjöss, säger han.

Artikelbild

| Hamn. Det går bra för hamnen i Västervik och nya affärer är på gång.

Anders Jonsson berättar att de nu haft flera bra år i bolaget.

– Målsättningen är att ligga på tio procent i vinstkapital och där är vi inte riktigt. Men vi tjänar pengar och det är ju det viktigaste.

Årets omsättning ligger på knappt 80 miljoner kronor, så tio procents vinst skulle innebära att de behövde tjäna åtta miljoner kronor.

– Man får vara ödmjuk. Det kan svänga snabbt i den här branschen. Men Västerviks kommun har också gått in som delägare och det tror jag gör oss starkare. Dessutom får de då en insyn i vad vi gör.

Anders Jonsson hoppas att Smålandshamnars arbete, tillsammans med både Västerviks och Oskarshamns kommuner, kan dra infrastruktursatsningar till området.

– Då kan vi få staten att se att nu ropar vi tillsammans, säger han.

– Det är viktigt både för turismen och för hamnen.

Smålandshamnar har förstås också utvecklingsplaner för verksamheten, bland annat i Västervik, men exakt hur de planerna ser ut vill Anders Jonsson inte avslöja.

– Vi har nya affärer som går igång i dagarna och som kommer att synas, men mer än så vill jag inte säga så länge.