Västerviks kulturskola dyrast i länet

Västerviks kulturskola har länets högsta avgifter, men budgeten för 2020 kan innebära ordentliga sänkningar av avgifterna.

Avgifterna för kulturskolan kan sänkas.

Avgifterna för kulturskolan kan sänkas.

Foto: Ola Axman

Västerviks kommun2019-11-14 16:01

Det framkommer i ett motionssvar till SD. SD hade föreslagit en halvering av avgifterna till Kulturskolan.

Svaret partiet fick var att en sänkning redan är på gång i budgeten för 2020. När årets budget skulle sys ihop mellan S, C, L, MP och V så hade Vänsterpartiet med sig sänkta avgifter i Kulturskolan in i förhandlingarna. Partiet hade helst velat slopa avgifterna. I budgeten för 2020 anslogs 400 000 kronor till Kulturskolan, det kan räcka till att halvera avgifterna.

I dag är terminsavgiften i Västerviks kommun 720 kronor. Det är högst i Kalmar län, och över rikssnittet.

Kommunstyrelsens ordförande Dan Nilsson (S) gläds åt att avgifterna sänks:

– Det sänker trösklarna till Kulturskolan.

Alla partier i kommunstyrelsen var dock inte eniga när SD:s motionssvar behandlades. Två partier, M och KD, yrkade avslag.

– Vi tror att det hade varit bättre att satsa på verksamheten än sänka avgifterna, säger Harald Hjalmarsson.

Tjänstemännen pekar i motionssvaret på att en avgiftssänkning kommer att leda till att fler vill delta i Kulturskolans aktiviteter. Då kan det behövas en beredskap för ökade lärarkostnader om man ska ta vara på intresset. Man tar också upp de så kallade kulturduscharna. Det är en uppsökande verksamhet, där även barn som inte är inskrivna vid Kulturskolan, får testa kulturaktiviteter.

För att både klara av en avgiftshalvering, och fortsätta med kulturduscharna skriver man att Kulturskolan skulle behöva ett tillskott på en miljon kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!