Det är för fjärde gången som VT reportern Ulrik Alvarsson intervjuar kommunpolitikerna i Västervik inför ett stundande val.

– Sen förra valet har vi tänkt mer på att digitalisera och modernisera kommunbevakningen och i år gör vi något annorlunda. Tanken är att göra kommunpolitik roligare och intressantare, säger Ulrik Alvarsson.

Alla 12 partier som kandiderar till Västerviks kommunfullmäktige får upp till 30 minuter på sig framför kameran. Intervjuerna kommer släppas en om dagen, med start på måndag nästa vecka. Alla intervjuer kommer kunna ses i sin helhet på webben, helt oredigerade. Vår reporter Andreas Johansson står bakom kameran och sköter all teknik. Han tror att segmentet kommer ge en förtroendekänsla för personer som man tidigare bara kunnat läsa om.

Artikelbild

| Här intervjuas Västerviks kommunpolitiker.

– Kan vi dessutom lyckas få någon mer att rösta i valet så är ju det jättebra, säger Andreas.

– Fake news-debatten ryckte upp misstankar om att vi skulle ha en egen agenda, men nu får man se hur våra politikerintervjuer går till i ett oredigerat klipp på 10 till 30 minuter, säger Ulrik Alvarsson.

Dessutom är alla partier representerade till skillnad från SVTs intervjuer. Den stora utmaningen är dock att det skiljer sig stort mellan politikernas erfarenhet.

– Vi pratar med personer som har alltifrån 20 års erfarenhet, till de som är helt nya i politiken, säger Ulrik Alvarsson.

Artikelbild

| Intervjuerna kommar släppas på webben, en om dagen, helt oredigerade, med start nästa vecka.

Men alla får prata till punkt och i slutet kommer det bli ett snabbfrågesegment med ja- och nejfrågor.

Hittills har Andreas Johansson blivit positivt överraskad. Han säger att kameravanan bland politkerna varit mycket större än vad han tidigare trott. Videointervjuerna är ett steg mot en mer digitaliserad politikbevakning, om mottagandet blir positivt kan det väntas fler bevakningar av liknande sort.

– Jag tror att det här valet kommer synas mer än någonsin i sociala medier, det är där många debatter avgörs. Nu tar vi in politikerna på redaktionen och ställer frågor framför kameran som vi själva står för genom vår kunskap om den lokala politiken och våra krav på opartiskhet och saklighet. Huvudfokus för politikerintervjuerna är online, men självklart kommer intervjuerna även få en tydlig plats i papperstidningen, säger Christoffer Nielsen, chefredaktör och ansvarig utgivare.