Veronica Palm belönas för sin Tjustforskning

Den 6 november reser antikvarie Veronica Palm i Västervik till Uppsala slott, för att där motta ett mycket fint stipendium.

Antikvarie Veronica Palm på Kulbackens museum i Västervik reser den 6 november till Uppsala slott för att ta emot ett fint stipendium för sina omfattande arkeologiska undersökningar.

Antikvarie Veronica Palm på Kulbackens museum i Västervik reser den 6 november till Uppsala slott för att ta emot ett fint stipendium för sina omfattande arkeologiska undersökningar.

Foto: Ingrid Hjortvid-Johansson

Västerviks kommun2019-10-15 13:00

Kungliga Gustav Adolfs Akademien har beslutat att år 2019 dela ut sammanlagt drygt en miljon kronor i priser för förtjänstfulla forskningsinsatser.

Ett av de priser som kommer att delas ut vid högtidssammanträdet i Rikssalen på Uppsala slott den 6 november går till antikvarie Veronica Palm på Kulbackens museum i Västervik.

Veronica Palm får ett stipendium ur Marie-Louise och Gösta Virdings fond, på 45 000 kronor, för "sina omfattande arkeologiska undersökningar som väsentligt bidragit till ökad kunskap om Tjustbygdens förhistoria".

– Det var en total överraskning att få beskedet i ett brev för någon vecka sedan. Jag är stolt och glad över att bli uppmärksammad på detta vis, säger Veronica Palm till oss.

Marie-Louise och Gösta Virdings fond är en fond företrädesvis för pristagare från Småland.

– Stipendiet är roligt, och en fin merit, även för Kulbackens museum eftersom det jag belönas för är gjort i tjänsten, säger Veronica Palm som just nu forskar och arbetar med en licentiatuppsats om Tjustbygdens järnålder, med fokus på trakterna kring Gamleby.

Veronica Palm har nyligen renoverat hällristningar från bronsåldern, vid Casimirsborg.

– Det ska bli jättespännande att åka till Uppsala slott i november, och se vilka andra som kommer att finnas där. Vi ska bära högtidsdräkt och det kommer att serveras fin supé.

Vad ska du göra för de 45 000 kronorna?

– Det är inte bestämt ännu, men det blir nog en studieresa till lämpligt ställe.

Karta: Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om