I Västervik och Kalmar län kryllar det så här års av utländska turister. En del campar, några åker husbil och somliga hyr en stuga i skogen. Många av dem har säkert med sig grillen, frågan är om de är medvetna om att totalt eldningsförbud råder just nu? På Västerviks turistbyrå arbetar man för högtryck för att informera om eldningsförbudet. Här passerar cirka 500 personer om dagen.

– Man ska inte kunna gå in här och inte se att man inte får elda, säger Hedvig Holgersson som arbetar som turistinformatör.

Vid ingången, i kassan, och på toaletterna finns det skyltar på tyska och engelska som berättar och att man inte får elda och att Sverige befinner sig i en kris. De flesta turisterna är väldigt förstående.

Artikelbild

| Många turister frågar och är oroliga, David Bergvall och Hedvig Holmberg är turistinformatörer.

– Man behöver inte förklara så mycket, folk accepterar ganska snart att de inte kan elda, berättar Hedvig Holgersson.

Många turister är på genomresa och är oroliga för att det brinner på deras nästa destination, så personalen på turistbyrån får ofta ta fram kartan från Krisinformation och visa var det brinner.

Utanför turistbyrån sitter familjen Foels från Berlin. De hyr en stuga i skogen och är mycket medvetna om att de inte får grilla.

– Vi fick ett sms från vår researrangör om att det var förbjudet att elda. Innan vi kom till Sverige har vi även fått information från tysk TV där det pratats ganska flitigt om skogsbränderna i Sverige.