På tisdagen offentliggjordes Svenskt näringslivs kommunranking. Bäst på företagsamhet är Solna kommun som hamnar på rankingens förstaplats för tionde året i rad. Västervik placerade sig på plats 171 av totalt 290, vilket VT redan skrivit om.

– Utan företag har vi inga jobb i kommunen. Kommunfullmäktige har tagit beslut att vi ska ha målsättningen att hamna i mitten på plats 145 i Svenskt näringslivs ranking, men jag tycker att vi åtminstone ska satsa på topp 100, säger Harald Hjalmarsson (M).

För att lyckas med det menar Harald Hjalmarsson och Moderaterna i Västerviks kommun att kommunen måste ta lärdom av de svenska kommuner som är duktiga på företagsamhet.

Artikelbild

| Kommunranking. Harald Hjalmarsson (M) vill att kommunen ska bli ännu bättre och satsa högre. Här besöker han Johan Sjöblom på CNC Plåt.

– Vi yrkar att kommunen ska bli stödmedlem i organisationen Tillväxt och tillsyn, säger Harald Hjalmarsson.

Tillväxt och tillsyn arbetar bland annat för att göra mötena mellan företagare och kommun enklare och smidigare. Som stödmedlem skulle kommunen bland annat kunna få enklare rådgivning, möjlighet att träffa andra kommuner som också vill utvecklas samt få möjlighet att bygga utvecklingsprojekt.

Harald Hjalmarsson menar att ett medlemskap skulle kunna hjälpa kommunen att skapa ett bättre företagsklimat.

Som det är i dag måste Västerviks kommuns företagare kontakta flera olika tjänstemän om de behöver hjälp med något av kommunen.

– Tänk om det exempelvis fanns en företagslots på kommunen som kunde hjälpa företagarna med allt, säger Harald Hjalmarsson.