”Rotlös”, som är titeln på Wrångbergs nya bok, tar vid där ”Sinnesslö” slutade. I prologen får vi veta att det är tidig vår 2016 i Tjust skärgård. Författaren tecknar ett porträtt av en man vars yrke inte längre är något att satsa på. Fiskaren filosoferar över sina barns val av utbildning samtidigt som han drar upp nät. De är ovanligt tunga och fångsten visar sig vara något helt annat än det han är van vid. Det är starten på en historia där tre händelser vävs samman till en. Många av karaktärerna från ”Sinnesslö” känner vi igen och nya tillkommer.

– ”Rotlös” är inte helt fristående. Det är mycket som är kopplat till det som hände i ”Sinnesslö”, säger Niklas Wrångberg.

Med "Rotlös" vill han belysa aktuella ämnen och lyfta fram de svaga i samhället, samtidigt som det förflutna gör sig påmint. En viktig person i boken är en pojke från Afghanistan.

Artikelbild

Story. ”Rotlös” utsplelar sig i Tjust skärgård och Västervik.

– Det finns så mycket misstänksamhet och oro för det man inte känner till.

Själva skrivprocessen har varit lite annorlunda den här gången.

– Jag hade en historia inom mig när jag skrev första boken. Nu har jag spunnit vidare på den och fördjupat karaktärerna. Det är lätt för mig att få fram bilder i huvudet och jag skriver ner vad jag ser. Jag har skrivit ett kapitel i taget. Det har flutit på bra, säger Wrångberg.

"Rotlös" ges ut på Wrångbergs eget förlag Position. Boksläpp och signering är på torsdag 23 november, med start klockan 16, på Erik Hultgrens bokhandel i Västervik.