Björn Franzon hade tänkt ut några tips på saker man kan göra med den överblivna julmaten men under samtalets gång kunde vi konstatera att rester känns lite... onödigt. I år är det för sent att göra något åt den saken, men nästa år kan det vara dags att tänka om.
– Julen 2018 åt vi inte julmat på julafton. De flesta i familjen hade redan ätit i alla fall ett julbord när det var dags, ingen var sugen. Vi åt kalkon istället.
Fördelen med en rätt är att resterna blir färre. Med julbord finns det ofta för mycket av många sorters mat. Är man inte sugen på julbord igen får man bli mer innovativ.
– Det är klart man kan göra paj av skinkan, eller någon gryta. Man kan göra laxpytt av överbliven lax.
– Man kan styckfrysa köttbullar, istället för att ha en stor klump i frysen, och ta upp när man vill. Jansson går att frysa länge. Men då är en viktig grej att frysa, istället för att låta maten bli ståendes i kylen. Då gör man ofta inget med den förrän den ska slängas.
Björn förespråkar istället att man ska våga ta ett ganska obekvämt samtal med de nära. Passa på nu när släkten är samlad. Är det dags att banta bordet?
– Behöver vi verkligen grisfötter? Vad behöver vi verkligen? Räcker det med en sorts sill? Det behöver inte finnas allt, bara för att det "alltid har gjort det".
– Man får våga fråga helt enkelt. Då märker man nog att det finns mycket man inte behöver ha. Jag har fått sluta med rödkål, det är bara jag som äter, haha!