Besvarar kritik: "En vanlig missuppfattning"

Att politiker skulle jobba för sig själva med näringslivsklimatet slås tillbaka av både Dan Nilsson (S) och Ulf Kullin. Västerviks kommunalråd håller dock med om att dialogen måste bli tydligare gällande Västervik Framåt.

–Jag känner verkligen att tjänstepersoner och politiker vill åt samma håll, säger Ulf Kullin, förvaltningschef för kommunstyrelsen.

–Jag känner verkligen att tjänstepersoner och politiker vill åt samma håll, säger Ulf Kullin, förvaltningschef för kommunstyrelsen.

Foto: Filip Gustafsson

Västerviks kommun2019-09-27 06:00

Västerviks kommunalråd, Dan Nilsson, känner inte igen att det skulle vara en osund konkurrens eller att kommunen har tre bolag som är för starka.

– Jag måste börja säga att jag aldrig kommer skämmas för att vi har välskötta kommunala bolag. Det är andra kommuner som inte har det så och får stoppa in skattemedel. Sedan har vi påbörjat ett arbete och en dialog med näringslivet där vi diskuterar de här frågorna. Ibland har företagen rätt i sin kritik, ibland bygger det på rena felaktigheter. Det är sånt vi måste räta ut först, säger han.

– När det gäller resorten så florerar det rykten om att det är kommunen som ska bygga och driva hotell vilket inte stämmer. Då måste vi vara självkritiska och kanske jobba på att kommunicera bättre. 

Dan Nilsson, som tidigare suttit som ordförande i Västervik Resort AB, meddelar att det inte är aktuellt att sälja bolaget.

– Tittar man på ägardirektiven, där vi historiskt sett varit överens, är det att Västervik Resort AB inte är som vilket bolag som helst i kommunen. Under åren har jag träffat intressenter som i olika skeden visat intresse. Men jag har aldrig sett någon som kommer i närheten av visionerna, planerna eller finansiella musklerna som behövs för att utveckla anläggningen.

– Redan när vi behandlade budgeten kom det skarpa förslag om att sälja helt. Men där har fullmäktige tagit tydlig ställning om att det inte är aktuellt om att sälja. 

Förstår du kritiken om att det skulle vara otydligt vad som är kommunens ansvar och vad som ligger under Västervik Framåt?

– Ja det gör jag lite grann och det är något som vi har diskuterat med Västervik Framåt. Det är inte alltid det kommer fram vem som är uppdragsgivare, det är faktiskt kommunen som finansierar väldigt, väldigt många viktiga näringslivsprojekt. Men diskussionen med Västervik Framåt måste bli tydligare.

Känner du igen något i kritiken att ni i politiken skulle hålla till på eget håll?

– Nej det gör jag inte. Det är väl en vanlig missuppfattning, både politiker och tjänstepersoner har samma uppdrag och det är att utveckla Västervik.

Även om hotellet ska drivas i privat regi, är hotellplanerna lämpliga?

– Jag ställde frågan på mötet om de är emot att kommunen ska bygga och driva ett hotell, vilket inte är fallet, eller att det ska byggas ett hotell. Jag fick inte riktigt svar av alla, men som jag förstod var de inte emot en hotelletablering. Jag har inte hört några företagare som var emot när Björn Ulvaeus bygger hotell. I slutändan är det marknaden som styr. 

Även Ulf Kullin, förvaltningschef för kommunstyrelsen, tycker att politiker och tjänstepersoner drar åt samma håll i arbetet med att förbättra näringslivsklimatet.

– Jag känner verkligen att tjänstepersoner och politiker vill åt samma håll. Där är det roligt att jobba som tjänsteperson i Västervik, men det är en förändringsresa och jag är övertygad om att vi kommer ta jobbet tillsammans. 

Om man bortser från rankingen, har Västervik ett bra näringslivsklimat?

– Jag skulle säga att vi behöver förbättra vårt näringslivsklimat. I vissa delar är det okej och det finns mycket att förbättra. Men vi har gjort många förbättringar och jag tror att vi kommer få ett bättre näringslivsklimat. Men här och nu har vi en lång resa framför oss. 

Kommunalrådet Dan Nilsson (S) förklarar att det inte är aktuellt med en försäljning av Västervik Resort AB.
Kommunalrådet Dan Nilsson (S) förklarar att det inte är aktuellt med en försäljning av Västervik Resort AB.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!