Varje år besöker kommunens fältare och personal från Varvet samtliga niondeklassare och de som går i tvåan på gymnasiet. Det har de gjort i flera år och är något som man vill fortsätta med. Mycket handlar om att etablera kontakt och skapa förtroende hos de unga.
Tomas Jakobsson från Varvet och fältarna Karolina Ahrens och Marcus Wettersten möter mängder med ungdomar, och de över 18, i sina arbeten. Varvet behandlar vuxna med missbruksproblematik. Syftet med besöken är att bland annat sänka trösklarna för unga att ta kontakt med socialtjänsten.
– Många har en helt felaktig bild av socialtjänsten, vi kan nog bidra till att ändra på det, säger Marcus Wettersten.
Informationsdelen är viktig. Däremot informerar man i dag på ett annat sätt.
– Nu handlar det mer om att informera än om att föreläsa om farorna med droger och alkohol. Ungdomarna är pålästa redan, säger Marcus Wettersten.
– Det vi vill göra är att få dem att tänka till och göra aktiva val, särskilt när det kommer till de som går i tvåan. För då kommer de konfronteras med alkohol, om de inte har gjort det innan. Då måste de bestämma sig för vad som är rätt för dem, de måste hitta ett eget förhållningssätt, säger Karolina Ahrens.
Informationen skiljer sig från nian till tvåan. Det gör också beteendet bland de unga.
– I nian är det väldigt få som ägnar sig åt så kallad intensivkonsumtion, vilket kan vara att dricka sig berusad en gång i månaden. Där ligger vi lågt i länet. Men däremot händer något när vi kommer till tvåan på gymnasiet. Då ligger vi istället högst, säger Karolina Ahrens.
– Frågar man eleverna tror många att det beror på ordenskulturen på Västerviks gymnasium. Den är ovanlig och det förekommer mycket fester, säger Marcus Wettersten.
Statistiken visar att färre unga dricker alkohol i dag, jämfört med för tio till 20 år sedan.
– Jag tror och hoppas att unga är klokare i dag, säger Marcus Wettersten.
– Det vi också gör är att berätta om lagstiftningen, vilket kan få någon eller några att tänka till en extra gång. Vi ger en helhetsbild av vilket stöd som finns, för föräldrar och för unga, säger Tomas Jakobsson.
Att möta ungdomarna i klasserna ser de alla som värdefullt.
– Nu har vi börjat gå varvet runt, vi möter dem vi träffade i nian i tvåan på gymnasiet. Det kommer dröja innan vi vet exakt vilken effekt det har. Vi hoppas vi får hålla ut över tid, för att se resultatet, säger Tomas Jakobsson.