Idrottsläraren Nicklas Enlund jobbar på Östra Ringskolan i Gamleby och han säger att han utgår ifrån att alla duschar efter idrotten. Han vet dock om några som inte gör det. På den nybyggda skolan finns vanliga öppna duschar och Nicklas Enlund säger att han inte förstår varför det ska behövas bås i duscharna, det är en märklig idé, tycker han.
– Alla ser väl likadana ut, säger han.
Nicklas Enlund säger att det inte är något jättestort problem på högstadieskolan i Gamleby. Han har dock förstått att flera elever, när de är i simhallen inne i Västervik, duschar med badkläderna på.
– Det är ett märkligt fenomen att inte kunna duscha naken.
När Sveriges Radio gjorde en enkät med 3 200 högstadieelever i landet svarade 60 procent att de inte alltid duschar efter idrotten. Orsakerna är många, en del är rädda att bli fotade eller filmade, andra är rädda att de ska bli mobbade för sina kroppar. En av eleverna på Ellen Keyskolan i Västervik säger att hon inte alltid duschar. Men det beror mest på tidsbrist.
– På tisdagar har vi idrott innan lunchen, då hinner jag inte. Och när idrotten ligger sist på dagen så duschar jag hemma.
För sju år sedan byggde man duschbås i skolans omklädningsrum och eleven säger att hon inte skulle vilja duscha alls om inte båsen fanns där.
– Man blir mer trygg om man är själv i duschen.
Daniel Dolk, rektor på Ellen Keyskolan, var med och införde duschbåsen i omklädningsrummen när han arbetade som idrottslärare på skolan. Han säger att skolan hade ett stort problem med otrygghet då, men att man efter flera insatser – bland annat duschbåsen – fått upp tryggheten bland eleverna. Han säger att känslan av otrygghet verkar ha eskalerat de senaste åren och att han inte upplevde det som ett problem i början av sin idrottslärarkarriär.
– Det ökade när mobiltelefonerna kom in i bilden. Och kroppsidealen spelar också stor roll. Man är rädda för att vara nakna inför varandra.
För Daniel Dolk är duschbåsens vara eller icke vara en enkel fråga. Det är givet att de ska finnas, anser han.
– Det är så enkelt så varför inte bara göra det? Man kan ju bygga bort en del av problemet.