"En del flyttar eftersom de inte klarar att bo kvar"

Allt fler skaffar hemlarm i Västerviks kommun. Känslan av otrygghet kan ha med den saken att göra. Risken att drabbas av inbrott är dock ganska liten.

Inbrottsvåg. Under 2013 pågick en inbrottsvåg i södra delarna av Västervik. Efter den märkte polisen av ett ökat intresse för säkerhet.

Inbrottsvåg. Under 2013 pågick en inbrottsvåg i södra delarna av Västervik. Efter den märkte polisen av ett ökat intresse för säkerhet.

Foto: Karin Hertz

Västerviks kommun2016-10-28 13:25

Enlig den statliga myndigheten Brå (Brottsförebyggande rådet) skedde 44 inbrott i villor och lägenheter i Västerviks kommun under 2015. Den är en minskning från året innan då 66 inbrott rapporterades. Samtidigt gjordes 32 inbrott i fritidshus under förra året, att jämföra med 13 stycken året innan. Är risken att drabbas stor?

– Egentligen inte, sett till statistiken, säger Lisa Koblanck på polisen i Västervik.

Hon berättar att inbrottsvågen under 2013, 66 inbrott anmäldes året efter, gjorde att många "vaknade".

– Man började nog fundera på hur man skyddade sitt hus efter det. Vi märkte också att fler blev intresserade av Grannsamverkan.

– Att bli drabbad av inbrott påverkar inte bara den som blir det direkt, exempelvis grannar upplever en väldig otrygghet. Det kan vara en av anledningarna till ökningen.

Försäljningen av hemlarm ökar kraftigt i Västerviks kommun. De vittnar larmföretag om. Per-Gunnar Franssons företag Larmpoolen har mycket att göra.

– Vi säljer bra och har märkt av en ökad efterfrågan sedan 2008. Jag tror att det handlar mycket om att man vill känna personlig trygghet i sin vardag, säger han.

Per Conradsson arbetar på larmbolaget Verisure och är försäljningsansvarig för området där Västerviks kommun ingår.

Han har sett en stadig ökning av försäljningen.

– I dagsläget har vi mellan fyrahundra och femhundra kunder i kommunen och det ökar hela tiden, det märker vi tydligt, säger han.

Han poängterar också att alla inte köper larm för att man är orolig för inbrott, utan man gör det även för brandlarmets och känslan av trygghets skull.

– Jag har varit hemma hos många som drabbats av inbrott och de är förtvivlade. En del flyttar eftersom de inte klarar att bo kvar. Att skaffa ett larm kan vara ett sätt att bygga tillbaka tryggheten hemma. För många handlar det om att inte bli en siffra i den där statistiken.

Sector alarm säljer över 100 larm i månaden i kommunen, men ofta är den siffran betydligt högre. Johan Karlsson är försäljningschef för området.

– De flesta bokar ett möte med oss för inbrottslarmets skull men de väljer att köpa tjänsten på grund av det direktkopplade brandlarmet, oftast. De vill öka tryggheten i sin bostad, oavsett om det handlar om inbrott eller om brandskydd.

Vad kan man göra?

Organisera Grannsamverkan med Polisen och dina grannar.

Ha godkända lås på ytterdörr, balkongdörr och altandörr.

Fönster ska vara stängda och reglade. Lågt placerade fönster bör även vara försedda med lås.

Vidarekoppla hemtelefonen till mobilen så att någon svarar när det ringer.

Ställ in en timer på lamporna.

Lämna gärna leksaker och dylikt på tomten.

Dra inte för gardiner och persienner, då ser huset igenbommat ut.

Be grannen att ta hand om posten.

Om du är villaägare – ta bort växtlighet som ligger nära huset. I skydd av denna kan tjuven ta sig in ostört.

Installera utomhusbelysning med rörelsevakt. Gärna mot ytterdörr, altandörr och lågt liggande fönster.

Källa: Trygg-hansa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!