"Fler logopeder behövs till afasivården"

Att få tillräckligt stöd som afatiker är ingen självklarhet. Det menar Eva R Andersson som drabbades av stroke, och som en följd av det afasi, för fyra och ett halvt år sedan.

På torsdagen, den 10 oktober, uppmärksammades afasidagen. Eva R Andersson och Eva-Lena Fungmark, från Västerviks afasiförening, fanns på plats på sjukhuset för att sprida information om  tillståndet och svara på frågor. Varje år drabbas 8000-10 000 personer i Sverige av afasi, eller som i Evas fall talapraxi, ofta till följd av en stroke.

På torsdagen, den 10 oktober, uppmärksammades afasidagen. Eva R Andersson och Eva-Lena Fungmark, från Västerviks afasiförening, fanns på plats på sjukhuset för att sprida information om tillståndet och svara på frågor. Varje år drabbas 8000-10 000 personer i Sverige av afasi, eller som i Evas fall talapraxi, ofta till följd av en stroke.

Foto: Lotta Gometz

Västerviks kommun2019-10-10 20:00

Hon och Eva-Lena Fungmark från Afasiföreningen i Västervik är kritiska till bristen på rehabilitering – och då främst logopedkompetens – på Västerviks sjukhus.

– Totalt finns tre logopeder på sjukhuset och de ska arbeta både med patienter på sjukhuset och i öppenvården, säger Eva-Lena Fungmark.

– Två av dem arbetar dessutom bara halvtid, poängterar Eva R Andersson. 

Varje år får 8000-10 000 personer afasi i Sverige. Oftast till följd av en stroke. När så Socialstyrelsen förra året lanserade nya riktlinjer för ”Vård vid stroke” fanns för första gången även rehabilitering som riktar sig till personer som fått afasi med.

–  Det är visserligen bra. Men för att alla ska få den hjälp de behöver, och för att leva upp till de nya riktlinjerna, skulle det behöva utbildas ytterligare 100 logopeder i Sverige, säger Eva-Lena Fungmark. 

Möjligheterna till rehabilitering skiljer sig också åt inom landet.

Bäst förutsättningar finns i Halland. Region Halland har nämligen lägst antal invånare per landstings-anställd logoped med cirka 6 900 invånare per logoped. I Region Kalmar är siffran 12 800 invånare per landstingslogoped. 

– Vi är inte absolut sämst men hamnar i bottenskiktet, säger Fungmark.

Eva förklarar att det svåraste att hantera efter stroken är just talsvårigheterna.

– Man förlorar känslan av delaktighet i samhället, och det sociala livet försämras dramatiskt. Därför är detta en så viktig fråga, säger Eva-Lena Fungmark och Eva R Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!