I veckan godkände regionstyrelsen en utredning om hur man ska säkra den akutkirurgiska kompetensen vid Västerviks sjukhus. Utredningens resultat innehöll både en framgång och en besvikelse för kirurgerna vid sjukhuset.
För några år sedan svallade känslorna rejält när dåvarande landstinget bestämde sig för att koncentrera vissa kirurgiska ingrepp till bara ett sjukhus i länet. I Västervik varnade man för att specialiseringen kunde urholka kompetensen vid akutkirurgi. Oroliga röster talade också om att det var starten på ett successivt avlövande av kirurgin vid Västerviks sjukhus.
Nu har en uppföljande utredning gjorts. Ett av uppdragen var att se om man kunde återföra operationer för ändtarmscancer till Västervik. Utredningen kom fram till att det totala antalet operationer i länet var så lågt att operationerna även i fortsättningen bör vara samlade till ett sjukhus.
– Att det lagts till Kalmar har inget med kvaliteten i Västervik att göra. Man utförde ändtarmsoperationer med mycket bra resultat. Beslutet är framtidsinriktat, säger Johan Rosenqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Magnus Fröstorp, överläkare på kirurgen, säger att det i framtiden kan bli ett bekymmer om det kommer in akuta fall till Västervik som behöver operationer i den delen av kroppen.
– I dag finns det äldre läkare som har erfarenhet från den tid då vi utförde ändtarmsoperationer.
Han beklagar att Västervik inte fick tillbaka en del av den kirurgin. Samtidigt säger han att han inte är förvånad.
– När man väl förlorat något är det svårt att få det tillbaka.
Däremot kom utredningen fram till att man ska justera indelningen av akutkirurgin så att Västervik får fler operationer. I dag körs patienter från södra Oskarshamns kommun till Kalmar. Framöver ska hela Oskarshamns kommun ingå i Västerviks upptagningsområde.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist betonar dock att vid "urakuta" fall så är det allra närmaste sjukhus som gäller:
– I de fallen är det inte ovanligt att man kör över länsgränsen, om det närmaste sjukhuset ligger där.
Han säger också att patienter som uttrycker önskemål om ett visst sjukhus respekteras.
Magnus Fröstorp välkomnar utvidgningen.
– Då får vi ett underlag på ungefär 95 000 personer. Det är värdefullt.
Utvidgningen bedöms dock inte vara så stor att man behöver utvidga organisationen på Västerviks sjukhus.
– Inte på kort sikt. Det motsvarar troligen något enstaka fall om dagen, säger Johan Rosenqvist.