Det tycker i alla fall Myndigheten för samhällskydd och beredskap som utsett vecka 19 varje år till en nationell vecka för krisberedskap. I år blir den första gången som veckan genomförs, tanken är att den ska bli årligen återkommande.
En av de ansvariga för säkerhetsarbetet i kommunen är Andrea Brändström, som är intendent på räddningstjänsten i Västervik. Hon vill uppmana medborgarna i kommunen till lite extra eftertanke under veckan.
– Man bör fundera på om man själv och de anhöriga skulle klara sig i 72 timmar, utan de viktigaste samhällsfunktionerna, fråga dig själv: är du förberedd?, säger hon.
Vid en kris, som oftast är väderrelaterad i vår del av världen, kan vattenförsörjning, kommunikationer och ström sluta att fungera. Maten blir snabbt otjänlig utan rätt kylning.
Räddningstjänsten kommer att fokusera på viktiga samhällsfunktioner i händelse av kris.
– För oss handlar det då om att prioritera, och våra resurser kommer att gå till dem som behöver hjälpen mest, äldre eller sjuka, till exempel.
Kvar blir alla andra medborgare i kommunen, de som ska kunna klara sig utan hjälp.
– Man ska vara förberedd på att få klara sig 72 timmar, helt själv. Det behöver inte vara så svårt, säger Andrea Brändström.
Behoven skiftar med årstiderna, konstaterar hon, men de mest grundläggande är vatten, värme, mat och kommunikation.
– Det behöver inte vara så komplicerat egentligen. Om man bara har tänkt till lite innan, så klarar man sig bra med enkla medel.
För tips, se faktaruta.