I korta drag går tillgänglighetsmiljarden ut på att premiera de regioner och landsting som kortar köer och ger vård snabbt. Den ska delas ut årligen. I ett pressmeddelande skriver man att det i länet fattas närmare 50 läkare och att var tredje länsbo träffar en ny läkare vid varje besök på sin hälsocentral.
– Meningen är att miljarden ska göra att man som patient får träffa en läkare inom tre dagar, istället för sju dagar, som det ser ut nu, säger Christel Alvarsson.
Hur ska mer pengar lösa bemanningssvårigheterna?
– Exakt hur det ska gå till är upp till landstingen och regionerna. Men en extra miljard är ett bra incitament för att göra allt för att lösa problemen.
Du säger också att det ska vara enklare att driva privata hälsocentraler, exempelvis i Överum. Det har man prövat innan, hur ska det bli enklare?
– Vi måste tänka på nya sätt, och försöka att, med enklare regler och ekonomiska förutsättningar, locka till oss människor som kan tänka sig driva hälsocentraler. Som det ser ut i dag är kraven för det väldigt höga.
Landsbygdens hälsocentraler är en fråga som man nu diskuterar, över partigränserna, säger landstingsrådet Lena Segerberg (S).
– Vi sitter ju tillsammans för att diskutera de här frågorna just nu. Vi vet inte var vi landar ännu, men vi måste titta på ekonomiska incitament, både för det privata och för de offentliga. Men det finns annat än ekonomi också, kan vi göra det enklare att driva filialverksamhet, till exempel?