Hundägare hotas av höga viten

Stora brister har uppdagats hos två hundägare, som bland annat låtit hundar para sig okontrollerat. Trots inspektioner och viten har inget gjorts åt problemen – och nu tar länsstyrelsen i med hårdhandskarna.

Djurägarna följer inte lagen, enligt länsstyrelsens beslut.

Djurägarna följer inte lagen, enligt länsstyrelsens beslut.

Foto: Lars-Göran Norlin

Västerviks kommun2021-09-09 21:00

Hundarna, som bor på en gård i kommunen, har fått pepparmyntste att dricka i stället för vatten och en tik som gav di hade ingen lugn plats för sig och valparna. Samtidigt hade flera valpkullar fötts upp utan tillstånd, och eftersom hanar och tikar hölls i samma utrymme kunde de para sig okontrollerat. Totalt fanns 18 hundar i hemmet, trots att man bara hade tillstånd för nio. 

Det var några av de brister som länsstyrelsen upptäckte vid en av kontrollerna som genomfördes under 2019 och 2020. 

Vid en ny inspektion i somras såg man att minst en hund visade beteendestörningar, vilket enligt länsstyrelsen visar på att den mentala stimulansen inte var tillräcklig. Ingen av hundarna rastades utanför trädgården, och inget hade gjorts åt de brister som påtalats tidigare. Hundägarna själva gick inte att få tag på: de befann sig inte på fastigheten och svarade inte i telefon när länsstyrelsen sökte dem. 

Redan tidigare hotades paret av viten om de inte vidtog åtgärder, och nu höjs beloppen på vitena. De förbjuds att föda upp fler än två valpkullar per år, annars hotar ett vite på 25 000 kronor per valp. 

De måste också skicka in en lista på vilka hundar de har. Skickas inte listan inom två veckor väntar ett vite på 5 000 kronor per månad. 

Länsstyrelsen skriver i beslutet att paret inte har tillräcklig kompetens för att sköta hundarna: "Detta eftersom bristerna som uppmärksammas vid varje djurskyddskontroll hos er inte åtgärdas och ni fortsätter att bryta mot beslutade förelägganden och förbud". 

Fredrik Uustrup, enhetschef på djurenheten vid länsstyrelsen skriver i ett mejl att myndigheten inte haft någon kontakt med paret sedan beslutet fattades. 

Vad kan hända om de inte gör något åt bristerna, utöver att de får betala vite? 

– Det beror helt på vad som framkommer vid kontrolltillfället. Länsstyrelsen kan fatta ett beslut om föreläggande med vite, med ett högre belopp. Om det finns djur som är utsatta för ett lidande kan djuren omedelbart omhändertas.

Detta har ju pågått länge, och ägarna har inte vidtagit några åtgärder. Varför omhändertas inte hundarna direkt? 

– Ett omhändertagande kräver att djur är utsatta för lidande och att det är av väsentlig betydelse ur djurskyddssynpunkt. Vid de tidigare kontrollerna har inte djuren varit utsatta för ett lidande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!