Julmaten blir allt mer grönare

Julhelgen är över och den mat som sålts i butikerna är till stor del den traditionella. Det är dock några varor som sticker ut lite extra.

Grönt. I Malin Lööws butik, Odensvi Lanthandel, har det gått åt extra mycket grönkål i år.

Grönt. I Malin Lööws butik, Odensvi Lanthandel, har det gått åt extra mycket grönkål i år.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västerviks kommun2017-12-28 21:30

De handlare som VT prata med angående årets försäljning av julmat är eniga om att det, precis som tidigare år, sålts stora mängder av de klassiska varorna som skinka, sill och prinskorv. Men det finns några nya matvaror som seglat upp på julbordet.

På landsbygden, närmare bestämt Odensvi, har Malin Lööw, som driver Odensvi Lanthandel, haft stor åtgång på grönkål. Hon har inte sålt slut, men det har definitivt gått åt mer än vanligt.

– Det är den färska som sålt bäst och det tror jag beror på att det funnits så många receptidéer tillgängliga långt innan jul.

Den matvara som tappar i försäljning är sylta. Malin Lööw säger att även om hon tar hem både pressylta och kalvsylta minskar åtgången. Till nyår är det brukligt med vilt i trakten och de flesta av hennes kunder har den sortens kött i sina egna frysar.

– Inför nyår tar vi hem extra med frukt och grädde eftersom våra kunder gör fina efterrätter till sina nyårsmiddagar.

Niklas Fageryd, butikschef på Coop i Västervik, säger att kalkon blir vanligare både till jul och nyår.

– Det kan ha och göra med att man vill testa något nytt. Det är ett fint kött och det räcket till många eftersom en kalkon är på fyra till fem kilo. Det kanske kommer influenser från USA. Många verkar vilja testa fylld, helstekt kalkon.

Den ekologiska skinkan ökar för varje år, säger Niklas Fageryd, och det verkar som om produktionen kommit i kapp efterfrågan. I år har Coop haft ekologisk skinka som räckt till alla som velat ha den varan. Till nyår kommer butiken fyllas med oxfilé, räkor, hummer och exotiska frukter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!