Kommunens anställda trivs bättre på jobbet

Trots att resultaten i kommunens medarbetarundersökning pekar uppåt finns det ännu mycket kvar att göra, konstatera kommundirektören.

Arbetsmiljö. Anders Björlin säger att det finns mer kvar att göra i kommunen när det kommer till medarbetarnas arbetsmiljö.

Arbetsmiljö. Anders Björlin säger att det finns mer kvar att göra i kommunen när det kommer till medarbetarnas arbetsmiljö.

Foto: Ola Axman

Västerviks kommun2016-12-11 13:00

Kommunen genomför regelbundna medarbetarundersökningar. Den förra undersökningen gjordes 2014 och under året som gått har det varit dags igen. I årets mätning kan man se att de anställda i kommunen verkar vara mer nöjda på sina arbetsplatser än de var 2014. Det konstaterar Västerviks kommun själva i ett pressmeddelande.

Undersökningen är omfattande. Bland annat ställer man frågor som berör arbetsmiljö, information i kommunen och ledarskap. Både visstidsanställda och tillsvidareanställda fick vara med och av de

3 306 som tillfrågades valde över 80 procent att lämna svar.

Man mäter nöjdheten på en tiogradig skala där 1–4 är lågt, 5–7 är mellan, och 8–10 är högt. Det finns punkter där kommunen hamnar högt.

75 procent anser bland annat att samarbetet i deras arbetsgrupp är "högt", det vill säga mycket bra i de här sammanhangen. Ännu fler, 77 procent, säger att deras arbetskamrater bryr sig om dem.

När det kommer till det så kallade HME-indexet har kommunen höjt sig jämfört med förra undersökningen. HME står för hållbart medarbetarengagemang och är frågor som SKL, Sveriges kommuner och landsting, tagit fram. Frågorna berör bland annat ledarskap och motivation. I år hamnar kommunkoncernens snitt på 77,7 av 100 vilket är en höjning från förra mätningen då betyget hamnade på 76,9.

– Den här undersökningen visar att vi är på rätt väg. Speciellt glädjande är att de allra flesta upplever trygghet, respekt och god gemenskap med sina arbetskamrater. Men det finns förstås mycket mer att göra, säger kommundirektör Anders Björlin.

Lägst betyg får information och återhämtning. 34 procent av de som svarat upplever också att de får så kallade psykosomatiska besvär av sitt arbete. Det kan handla om orolig mage, huvudvärk eller sömnbesvär. Över en fjärdedel uppger också att det får fysiska besvär som påverkar arbetsförmågan av sitt arbete. 43 procent uppger att de har ork kvar för att göra andra saker efter arbetsdagens slut.

NMI står för Nöjd medarbetarindex, även det har höjts i förhållande till den förra undersökningen.

– Mål ska sättas för de valda förbättringsområdena. Förvaltningarnas och bolagens ledningsgrupper ansvarar för att arbeta med resultatet på förvaltnings- och bolagsnivå, säger Anders Björlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!