"Kriminalvårdaren har två olika roller"

Ett 30-tal arbetsgivare och många hundratals arbetssökande möttes i Bryggaren, Västerviks teater och konferens, på lördagen då Arbetsförmedlingen arrangerade jobbmässa.

Alexander Hermansson pratar med Hiren Thakrar och Lina Liljeholm om hur det är att arbeta inom Kriminalvården.

Alexander Hermansson pratar med Hiren Thakrar och Lina Liljeholm om hur det är att arbeta inom Kriminalvården.

Foto: Lotta Gometz

Västerviks kommun2020-02-01 15:30

En arbetsgivare som syntes väl i vimlet var Kriminalvården som hade en stor trailer uppställd utanför entrén på Spötorget.

I den kunde besökarna titta in i en riktig cell. Likaså fanns möjlighet att se insidan av en anstalt, i det här fallet Kumlaanstalten, med virtual reality-glasögon.

Martina Robertsson, kriminalvårdsinspektör vid Västerviksanstalten, berättar att Kriminalvården i år söker runt 180 sommarvikarier i regionen.

– Bara till Västervik söker vi ett 50-tal, framförallt kriminalvårdare men också produktionsledare och kockar, säger hon och fortsätter:

– Nu söker vi ju aktivt efter sommarvikarier men vi är också här för att visa vad kriminalvården står för, sprida information och väcka intresse för den verksamhet vi bedriver. 

De flesta som tar kontakt på mässan vill veta vad man gör som kriminalvårdare, förklarar hon.

Vad svarar du då?

– Att det är ett omväxlande arbete. Vi har ju två roller, dels säkerhetsdelen att låsa in människor som är dömda för brott, dels att motivera dem och hjälpa dem att bryta den onda cirkel de ofta hamnat i. Vi ska hjälpa till att försöka rusta dem så att de kommer ut som bättre samhällsmedborgare.

Vad krävs av den som ska arbeta inom Kriminalvården?

– Framför allt måste man tycka om att arbeta med människor.

Vad har ni för åldersgräns?

– Man ska ha fyllt 18 år för att få jobba hos oss, och man ska även ha någon typ av arbetslivserfarenhet sedan tidigare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!