Mat från Balkan gick hem hos gymnasieelever

På onsdagen bjöds eleverna på Västerviks gymnasium på mat från Balkan till lunch, något som verkade vara uppskattat av många.

Kocken Edin Dzemat tycker att mat från Balkan ligger i tiden, med mycket syrad och fermenterad mat.

Kocken Edin Dzemat tycker att mat från Balkan ligger i tiden, med mycket syrad och fermenterad mat.

Foto: Anna Persdotter

Västerviks kommun2019-12-11 22:00

Ćevapčići, somunbröd, burek, ajvar och kajmak stod på menyn när temat för lunchen på Västerviks gymnasium var Balkanmat.

– Det har varit jättekul att få göra något annorlunda, något som vi inte brukar göra. Och det verkar ha gått hem, de flesta är nyfikna på maten, säger Rebecka Nilsson, kock på gymnasiet.

Det som serveras är alltså köttfärsjärpar, pitabröd, filodegspajer, paprikaröra och syrad grädde.

Rebecka och flera av hennes kollegor är med ute i serveringen för att förklara vad det är för mat när eleverna har frågor.

Det är kocken Edin Dzemat, känd från Kockarnas kamp, som tillsammans med företaget Plivit Trade, valt ut maten.

– Det känns extra kul att göra det här nu eftersom många reser till Balkan på semester och känner igen maten, säger Edin.

Idén kom upp när Plivit Trade, som både importerar och tillverkar mat från Balkan, träffade kommunens kostenhet för en tid sedan.

– Ungdomarna i dag vill ha mer smakrik mat och de gillar att kunna plocka och välja, säger Gina Svensson från kostenheten.

– Vi skulle vilja ta det här konceptet vidare till fler skolor i landet, säger Johan Siljreus, marknad- och försäljningschef på Plivit Trade.

Även grönsaksbuffén har för dagen Balkantema, med bland annat syrade grönsaker.

– Mat från Balkan ligger rätt i tiden, med inläggningar och fermenterade grejer, syrad grädde och annat, säger Edin Dzemat.

– Det var första gången jag testade mat från Balkan och jag tyckte om det väldigt mycket, säger Alice Ekström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!