Rödgranen fortfarande populärast

Tänk på granen som en snittblomma och behandla den därefter. Då kan den hålla sig fin länge. Det menar julgransodlaren Per Ivarsson, från Oskarshamn.

Nandor Bagi som står utanför Materialmännen säljer också svenska granar.
"De kommer från Degeberga", berättar han.
Han tycker att försäljningen går trögare i år än tidigare.
"Jag tror att det beror på att det är så många som säljer i år", säger han.

Nandor Bagi som står utanför Materialmännen säljer också svenska granar. "De kommer från Degeberga", berättar han. Han tycker att försäljningen går trögare i år än tidigare. "Jag tror att det beror på att det är så många som säljer i år", säger han.

Foto: Lotta Gometz

Västerviks kommun2019-12-16 20:00

Han förklarar att julgransförsäljningen brukar ta fart ordentligt runt lucia. Därefter är det högsäsong fram till jul.

Den här torsdagseftermiddagen står han utanför Ica Maxi i Västervik, tillsammans med bonussonen Oscar Svensson, och säljer rödgran och kungsgran av olika snitt och storlek.

Fortfarande är det mest åtgång på rödgranen, den vanliga svenska granen. Men den kraftigare kungsgranen är på frammarsch.

– Här spelar faktiskt klimatförändringarna in. Det mildare klimatet gör det möjligt att även odla kungsgran som julgran numera. Den är annars lite känsligare för frost än rödgranen, säger Per Ivarsson. 

Medan vi står och pratar bromsar en blå Volvo in framför oss. Det är Annette Svensson som kommer för att hämta två granar hon redan sett ut i dagsljus. 

– Jag är ganska petig och vill helst ha en riktig "Disney-gran", säger hon.

Nu har de förpackats i nät och är klara att lastas in i bilen.

– Den ena är till mig och den andra är till mamma, berättar Annette som poängterar att det är viktigt för henne att granen är svensk och inte har fraktats långväga.

– När jag fick veta att de här granarna har växt i Kristdalatrakten kändes det fint eftersom min pappa hade sina rötter där, säger hon. 

Hur ska man då sköta sin gran på bästa sätt för att få den att hålla sig fin länge? 

Frågan är ställd till odlaren Per Ivarsson.

– Man ska ge den en ny snittyta innan man tar in den. Och man ska se till att den hela tiden har ordentligt med vatten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!