Så många hjärtstartare är listade i kommunen

"Det är bra att många företag och samhällsföreningar väljer att köpa in hjärtstartare till sin arbetsplats och sin ort."

Hjärtstartarindex bör tas med en nypa salt, tycker Peter Helge. 
– Alla hjärtstartare registreras inte. Det krävs också att man regelbundet går in på sajten och bekräftar att hjärtstartaren finns kvar, säger han.

Hjärtstartarindex bör tas med en nypa salt, tycker Peter Helge. – Alla hjärtstartare registreras inte. Det krävs också att man regelbundet går in på sajten och bekräftar att hjärtstartaren finns kvar, säger han.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand/Arkiv

Västerviks kommun2019-10-23 16:00

Det tycker Peter Helge, verksamhetschef på räddningstjänsten i Västerviks kommun. 

– Men viktigast av allt är ändå att påbörja hjärt/lungräddning så fort som möjligt i en nödsituation – med eller utan hjälp av hjärtstartare, påminner han. 

I veckan meddelade Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande att Västerviks kommun – med sina 103 registrerade hjärtstartare – hamnar på 47:e plats av landets 290 kommuner i Hjärt-Lungfondens nya hjärtstartarindex. 

Hjärtstartarindex är baserat på statistik från Sveriges Hjärtstartarregister och statistik över antal invånare per kommun från Statistiska centralbyrån.

Men hur funkar det egentligen med översyn och service av alla dessa hjärtstartare som nu alltså finns runt om i kommunen?

– Det är företaget som köpt produkten eller föreningen som fått hjärtstartaren till skänks som själv ansvarar för att sköta den delen, det vill säga byta batterier och elektroder när så behövs, säger Peter Helge och fortsätter:

– Det händer att vi blir tillfrågade om att åka ut och kontrollera hjärtstartare men någon sådan möjlighet har vi inte. Däremot finns det företag som säljer sådana tjänster, om man kan tänka sig att betala en slant för det.

Helge tipsar annars om att ha en kontrollbok på arbetsplatsen eller i föreningen med en checklista över vad som regelbundet ska ses över.

– Mitt råd är att passa på att kontrollera flera saker på samma gång, som har med säkerheten att göra. Brandsläckaren och hjärtstartaren till exempel. Och det bör ske åtminstone en gång om året.

I Västerviks kommun finns för närvarande 103 hjärtstartare registrerade.
I Västerviks kommun finns för närvarande 103 hjärtstartare registrerade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!