Så skyddar du dig mot inbrott

Fritidshusens ägare börjar snart att packa ihop och låsa sina sommarbostäder för säsongen. Det är då inbrottstjuvarna slår till.

Inbrott. Under hösten sägs inbrotten i fritidshusen öka. Västervikspolisen säger dock att brottstiderna brukar vara långa då ägarna inte brukar titta till sina sommarboenden under vintern.

Inbrott. Under hösten sägs inbrotten i fritidshusen öka. Västervikspolisen säger dock att brottstiderna brukar vara långa då ägarna inte brukar titta till sina sommarboenden under vintern.

Foto: camilla Berglund

Västerviks kommun2017-09-20 07:30

Enligt försäkringsbolaget If är oktober den vanligaste månaden för inbrott i fritidshus.

– Förra året anmäldes över 20 procent fler inbrott i fritidshus i oktober än under övriga månader, året innan dess var det 13 procent fler än genomsnittsmånaden, säger Lars Silfverswärd, ansvarig för säkerhetsförebyggande arbete på If.

Men Lisa Koblanck, kommunpolis i Västervik, säger att det är svårt att peka ut någon speciell månad som extra utsatt.

– När folk gör anmälningar om inbrott så kan de inte säga när det skett. Brottstiden kan vara från första september till första mars. Folk kan bo långt ifrån och inte vara där så ofta. Det blir missvisande.

Enligt statistiken från försäkringsbolaget så har det totala antalet inbrott minskat på senare år, samtidigt som värdet på det som stjäls har ökat. Det beror enligt Lars Silfverswärd på att sommarboendena fylls med dyr hemelektronik och annat som tjuvarna vill ha.

Ulf Gollungberg, polis i Västervik, säger att det varit fler inbrott i fritidshus än i vanliga bostäder under det senaste året. Och precis som Lisa Koblanck säger han att brottstiden ofta är längre vid den här typen av inbrott. Han säger att stöldgodset varierar.

– Det är en del sprit och sånt som har lämnats kvar. Ibland är det någon tv-apparat. Det brukar inte vara mycket smycken eller kontanter.

Försäkringsbolaget If har en lista med tips till fritidshusägare på hur man kan skydda sig mot inbrott och stölder. De rekommenderar bland annat DNA-märkning av värdesaker, fönsterlås till alla fönster, utomhusbelysning med rörelsesensor och övervakningskameror.

Ulf Gollungberg säger att de som begår den här typen av inbrott sällan nöjer sig med ett hus, utan ofta gör inbrott i flera. Uppklaringsprocenten på inbrott generellt är väldigt låg – tre till fem procent – och så är det i hela landet. Ulf Gollungberg säger att man bör ta tjuven på bar gärning eller lyckas hitta teknisk bevisning om man vill klara upp ett inbrott. Att hitta stöldgods som kan knytas till brottsplatsen, exempelvis vid en husrannsakan, är också bra.

– DNA är bäst för att binda en gärningsman till brottet. Det är sällan nån som erkänner om man inte har teknisk bevisning.

Tipsen: Så skyddar du dig

Installera låsbara fönsterlås till alla fönster

Använd godkänt hänglås med kätting eller vajer för värdesaker som förvaras utomhus under vintern, som till exempel trailer, cyklar, stegar

Lämna inte stöldbegärliga saker i stugan. Dyr hemelektronik, sprit och annat är tyvärr intressant för tjuvar

Märk föremål med Märk DNA så att dina värdesaker blir mycket mindre värda för tjuvar och hälare, och ökar risken att åka fast.

Använd utomhusbelysning med rörelsesensor

Om du har en båt på en släpvagn på din tomt under vintern - säkra släpvagnen med ett godkänt släpvagnslås

Installera hemlarm – det har en avskräckande effekt samtidigt som man slipper gå runt och oroa sig över om någonting har hänt under vintern

Om ett hemlarm känns lite stort för sommarstugan, kan övervakningskameror vara ett alternativ för att hålla lite koll på stugan under vintern

Använd GSM-baserad fjärrkontroll som gör att du kan styra el-uttag med din mobil (genom app eller SMS). Denna är också bra för att sätta på (och stänga av) el-drivna värmeelement om det blir för kallt i huset

Be en granne titta till huset med jämna mellanrum om du själv inte har möjlighet att se efter det

Källa: Försäkringsbolaget If

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!