Servicemedarbetare positivt i omsorgen

Införandet av speciella tjänster som servicemedarbetare i äldreomsorgen fick positiva effekter. Det visar den utvärdering som nu har gjorts.

Socialchef Jörgen Olsson, flankerad av politikerna Jon Sjölander (M) och Ingela Svensson (C).

Socialchef Jörgen Olsson, flankerad av politikerna Jon Sjölander (M) och Ingela Svensson (C).

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västerviks kommun2019-11-28 20:00

Vid senaste sammanträdet med socialnämnden fick politikerna information om hur det gått med den uppdelning som gjorts i servicemedarbetare och omvårdnadspersonal på särskilda boenden.

Beslutet fattades i januari 2018, men det dröjde till september samma år innan förändringen genomfördes. Och nu har alltså utvärderingen blivit klar.

I huvudsak vittnar de anställda om att förändringen har varit positiv. Syftet med den var att varje anställd ska få göra det som den är bäst på.

Servicemedarbetarnas arbetsuppgifter innefattar huvudsakligen städ, tvätt och mathantering. Omvårdnadspersonalen, som är utbildade undersköterskor, arbetar med traditionellt omvårdnadsarbete.

De anställda tycker generellt att det har blivit mindre stressigt med den nya uppdelningen, särskilt på morgnarna:

– Vi behöver inte grovstäda, utan enbart hantera det vardagliga städet. Servicemedarbetare sköter tvätt av arbetskläder  och frukostservering. Det är rent och snyggt i korridorer och på alla toaletter, är några synpunkter som framkommit.

Någon tycker att det är ett plus att de får jobba med det de vill och är utbildade för. Det har även blivit mer social tid med de gamla och mer tid för sådant som promenader, sjukbesök och rehabträning.

I en enkät som bara riktats till servicemedarbetarna, framgår att samtliga trivs med sina arbetsuppgifter. Till fördelarna hör att jobbet är varierat. De kan också själva planera ganska fritt hur de ska lägga upp sitt jobb.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!