Skolan missar bidrag i miljonklassen

Regeringen satsade 475 miljoner kronor pÄ lÀrarassistenter. Men en stor del av de pengarna ser nu ut att brinna inne.

"Vi har gjort anstÀllningar tidigare, dem kan vi nu inte söka pengar för enligt förordningen. SÄ enkelt Àr det." sÀger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef i VÀsterviks kommun.

"Vi har gjort anstÀllningar tidigare, dem kan vi nu inte söka pengar för enligt förordningen. SÄ enkelt Àr det." sÀger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef i VÀsterviks kommun.

Foto: Karin Hertz/arkiv

VĂ€sterviks kommun2019-11-19 08:00

Dagens Nyheter var först med att rapportera om att nÀra 300 miljoner kronor av det riktade stadsbidraget till lÀrarassistenter kommer att brinna inne.

Enligt siffror som Skolverket tagit fram sĂ„ Ă€r det endast 38 procent av de totalt 475 miljoner kronorna som Ă€r öronmĂ€rkta för satsningen genom ett riktat stadsbidrag, som man fĂ„tt in ansökningar till. En premiss för att fĂ„ stadsbidraget Ă€r att kommunen mĂ„ste lĂ€gga lika mycket pengar sjĂ€lva som bidraget Ă€r. 

VĂ€sterviks kommun fick en bidragsram pĂ„ nĂ€stan 1,5 miljoner kronor, av dessa har man endast ansökt om drygt 190 000 kronor. Det skiljer sig stort mot grannkommunerna Vimmerby och Hultsfred dĂ€r hela bidragsramen har ansökts om. 

– Vi har sökt de bidrag vi har möjlighet till utifrĂ„n de förordningar som finns för att söka stadsbidraget, sĂ€ger Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef pĂ„ VĂ€sterviks kommun. 

– Vi har tidigare anstĂ€llt medarbetare som faller inom den hĂ€r ramen, men de anstĂ€llningarna Ă€r gjorda tidigare sĂ„ det kan man inte söka bidrag för, fortsĂ€tter han.

Det rör sig om mellan 15–20 tjĂ€nster som lĂ€rarassistenter som tillsatts.

Ser ni ett behov av lÀrarassistenter?

– Vi fyllde upp ett behov redan innan, dĂ€r av har vi inte möjlighet att söka pengar. DĂ€remot framöver kommer vi fylla upp med fler lĂ€rarassistenter i organisationen framöver.

– Om stadsbidragen Ă€ven lĂ€ngre fram ser ut som det gör just nu, dĂ„ kommer det ge oss möjlighet att fylla pĂ„ lĂ€ngre fram, sĂ€ger Magnus Bengtsson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!