Svårt få bort delade turer i omsorgen

Det ser inte ut att bli ett bifall till SD:s motion om att slopa de delade turerna i äldreomsorgen.

Socialchefen Jörgen Olsson säger ambitionen är att de delade turerna i omsorgen ska bli färre.

Socialchefen Jörgen Olsson säger ambitionen är att de delade turerna i omsorgen ska bli färre.

Foto: Lotta Gometz

Västerviks kommun2019-09-05 21:00

– Delade turer leder till dåligt med tid för återhämtning och svårigheter att planera sitt liv.

Det skriver Sverigedemokraten Daniel Jonsson i en motion där han föreslår att turerna avskaffas.

Delade turer innebär att personal jobbar ett pass på morgonen och ett pass senare på dagen, med ett antal timmars rast mitt på dagen. Kritikerna menar att de delade turerna binder de anställda vid jobbet längre tid på dygnet. Den sammanhängande ledigheten blir mindre.

På torsdagen behandlade socialnämnden SD-motionen, och man håller med om att kommunen ska sträva mot att få bort de delade turerna.

– De har blivit färre på senare, men det kan bli svårt att nå noll, säger socialchefen Jörgen Olsson.

De delade turerna är anpassade för att det ska finnas personal på äldreboenden, och i annan omsorg, de tider på dygnet då behoven är som störst. 

I äldreomsorgen förekommer de delade turerna framförallt under helgerna. Enligt tjänstemännen är det svårt att få ihop scheman utan delade turer eftersom antalet personer i tjänst är färre än under vardagarna.

 – Vi har inte någon stab av personer som vi kan anställa enbart för att rycka in under helgerna, säger socialnämndens ordförande Ingela Svensson (C).

I handikappomsorgen finns ett annat problem. På vardagar är behovet av personal på boendena inte så stort eftersom de boende då är iväg på olika dagverksamheter. En lösning skulle kunna vara att skapa kombinationstjänster. Med personal som kan arbeta både på boendet och i dagverksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!