Västervik får egen walk of fame

20 skyltar med namn på artister som uppträtt på Visfestivalen ska sättas upp utanför slottsruinen. I vår ska de första sju placeras ut.

20 artister som uppträtt på Visfestivalen ska få sina namn på skyltar längs med vattnet vid Stegeholms slottsruin.

20 artister som uppträtt på Visfestivalen ska få sina namn på skyltar längs med vattnet vid Stegeholms slottsruin.

Foto: Björn Wanhatalo

Västerviks kommun2019-11-20 13:15

Under våren ska man börja placera ut namn på några av de artister som dels bidragit till den svenska musikskatten och som dels har stått på Visfestivalens scen. 20 artister ska det bli totalt, och i vår ska man börja med sju stycken namn. 

Invigningen ska ske den 16 maj nästa vår, samma år som Visfestivalen firar sitt 55:e år. Calle Åstrand, vd för Visfestivalen, säger i ett pressmeddelande att flera hundra artister uppträtt på festivalen genom åren och att många av dem tillhör den svenska artisteliten. 

– Visvägen kommer särskilt att uppmärksamma några få som verkat för att främja den svenska musiken som kulturarv genom att arbeta för dess bevarande, framförande och utveckling, samt bidragit till att Västervik blir en nationell mötesplats för musik i Sverige, säger Calle Åstrand.

Namnen på de totalt 20 artisterna ska placeras ut i form av skyltar på träbryggorna vid Stegeholms slottsruin. Skyltarna ska placeras ut under en treårsperiod, sex till sju skyltar per år. Man har än så länge valt att släppa ett av namnen.

– Den information som kopplas till skyltarna är unik och kommer att innehålla berättelser som inte tidigare varit helt kända. Med en QR-kod kopplad till varje skylt och artist leds Visvägen-vandraren även in i den digitala världen och får ett kort musikprov och uppläst information om varje artist. Vi kan redan nu meddela att Alice Babs är en av de första sju, säger Pontus Larsson, ordförande i föreningen Visan, i pressmeddelandet.

Karta: Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!