Västerviks julskinkor blir mindre och mindre

Konsumenterna i Västervik föredrar små julskinkor framför stora. Det är en trend som har blivit tydlig de senaste 20 åren.

Monica Ljungkvist med en av butikens lite dyrare julskinkor.

Monica Ljungkvist med en av butikens lite dyrare julskinkor.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Västerviks kommun2019-12-15 08:00

Monica Ljungkvist är butikschef för färskvarorna på Ica Maxi i Västervik. Om hon jämför med hur det var för 20 år sedan, har julskinkorna blivit allt mindre, från uppemot fyra och ett halvt kilo till 2,5–3 nu.

Förr köpte konsumenterna i allmänhet en julskinka som bara var rimmad. Sedan kokade de den själva. I dag vill 70 procent ha en skinka som även är färdigkokt.

En grej som nästan har försvunnit är att rimma skinkan själv. Det var inte ovanligt förr, men till den här julen är det bara tre kunder som har beställt färsk skinka, som de alltså själva tänker rimma.

Färdigskivad, förpackad skinka är däremot en produkt som har ökat mycket. En del kunder väljer att bara köpa några få skivor över disk. Äldre personer och singelhushåll kan på så vis få en lagom mängd med sig hem.

Överlag tror Monica Ljungkvist att kunderna slänger mindre kött i dag. I stället väljer de att köpa mindre åt gången.

På Ica Maxi är alla julskinkor svenska och av typen helmuskelskinka, gjord i ett enda stycke. Priset varierar från 60 kronor kilot till 190. Det högre priset gäller ekologisk skinka. Färdigskivad, förpackad julskinka är ännu dyrare, 227 kronor kilot.

– Ekologiskt var väldigt stort förut. Nu är det mer lokalproducerat som gäller, säger Monica Ljungkvist.

De lokala julskinkor som säljs på Ica Maxi i Västervik är alla från Brantestad, som ligger i östra delen av Vimmerby kommun. Jojjen i Västervik har en kokt variant från Brantestad, som också säljs på Ica Maxi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!