"Vi följer utvecklingen noggrant"

Region Kalmar följer materielkrisen i vården i Uppsala och Örebro noggrant. Bland annat kommer man att skärpa villkoren vid en kommande upphandling.

Det har varit problem med att få sjukvårdsmateriel levererat till flera regioner i landet.

Det har varit problem med att få sjukvårdsmateriel levererat till flera regioner i landet.

Foto: TT

Västerviks kommun2019-11-03 20:00

De senaste veckorna har vi kunnat följa hur femregioner i Mellansverige drabbats av stora problem efter en upphandling av förbrukningsartiklar. När leverantören Apotekstjänst inte kunnat leverera beställd materiel så har det bland annat lett till att operationer fått ställas in.

Det har väckt en debatt om vilken beredskap för leveransstörningar som svenska sjukhus har. Det har synts skillnader mellan sjukhusen i Mellansverige. Vissa har haft lager som gjort dem mer motståndskraftiga när leveranser dröjt. Andra har varit beroende av leveranser "just-in-time".

Hur ser beredskapen i Kalmar län ut?

– Vi har en beredskap för att klara avbrott i leveranser, svarar Jesper Zetterström, upphandlingschef i ett mejl till oss.

Däremot hänvisar han till sekretesslagstiftning när det gäller hur den beredskapen ser ut. Han säger att det som hänt i Mellansverige diskuteras, och att det väckt frågor även i Kalmar län.

– Det har haft en direkt påverkan på en upphandling som vi ska genomföra. Där ser vi över vår kravställning en gång till.

Han vill inte gå in närmare på vad upphandlingen handlar om. Den är inte offentliggjord än.

De fyra mellansvenska regionerna hade gått samman i en stor upphandling där en enda grossist skulle leverera många olika sorters materiel. Så har man inte gjort i Kalmar län:

– Vi har inte en grossist som hanterar denna mängd av produkter, i de flesta fall köper vi direkt av producenterna, svarar Jesper Zetterström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!