Viltolyckorna fortsätter att öka

Viltolyckorna med dovhjort har ökat kraftigt i Västerviks kommun. Samma trend finns för vildsvin. Olyckorna med älg har däremot gått ner.

Roger Lundberg vid E22, där många av länets viltolyckor sker. Bilden är tagen vid Gamleby.

Roger Lundberg vid E22, där många av länets viltolyckor sker. Bilden är tagen vid Gamleby.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid/arkiv

Västerviks kommun2020-04-17 10:00

Varje år sker hundratals viltolyckor i Västerviks kommun.

– Kalmar län ligger i topp i landet, när det gäller viltolyckor, och Västerviks kommun ligger i topp i länet, säger Roger Lundberg från Gamleby, som är eftersöksjägare och samordnare för Nationella viltolycksrådet i norra kommundelen.

De största ökningarna står dovhjort och vildsvin för. Där har antalet viltolyckor i vår kommun ökat från 165 till 306 respektive från 61 till 164 under åren 2015–2019.

Det vanligaste djuret att krocka med, bland dem som man måste anmäla till polisen, är fortfarande rådjur. Förra året anmäldes 413 olyckor med rådjur i kommunen, mot 266 år 2015.

– Jägarna måste ta mer ansvar för avskjutning av de mindre klövdjuren; rådjur, vildsvin och dov, säger Roger Lundberg.

Han efterlyser förvaltning av dessa djurslag, på samma sätt som redan finns för kronhjort och älg.

Dovhjortarna har ökat kraftigt i antal och även spridit sig söderut i kommunen. Om det är dovhjortar som betar på ett fält, ser man sällan rådjur där, men det beror inte på att rådjuren har minskat i antal.

– De kan ha minskat i vissa områden, men inte på totalen, säger Roger Lundberg.

Han berättar att det i stället är så att dovhjortarna trycker undan rådjuren.

– De går inte så gärna ihop. Rådjuren går undan, när doven kommer fram.

Men dovhjortarna konkurrerar inte bara med rådjuren om maten, utan även med kronhjort och älg.

– Det är jättekonkurrens om maten, säger Roger Lundberg.

Att älgen har gått tillbaka, syns i statistiken över antalet viltolyckor, som de senaste åren har minskat från 29 stycken i kommunen år 2015 till 15 i fjol. Även på länsnivå ses en minskning, om än inte lika stor procentuellt, från 235 till 197.

När det är sådana milda vintrar som den vi nu har haft, finns det risk att vildsvinen ökar rejält. Samtidigt är de svårjagade. Det krävs mycket arbete kvällar och nätter.

– Man måste samverka över större områden, när det gäller grisjakten, konstaterar Roger Lundberg.

Utöver de djur som nämns ovan, finns det ytterligare ett antal som man måste rapportera till polisen om man har kört på. Det är björn, järv, varg, lodjur, örn, mufflonfår och utter.

I Kalmar län har hittills i år anmälts tre påkörda lodjur, en utter och fyra örnar. Under hela förra året inträffade sammanlagt 15 viltolyckor med utter, en med järv, tre med örn och ingen med lodjur, i vårt län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!