Under ett av Johannas ganska få besök i hemstaden lycka vi sitta ner och prata om hennes liv och karriär. Hon kommer gående över torget, den späda kroppen helt klädd i svart och med en stor solhatt för att inte bli bränd inför ett kommande jobb. Johanna Smitz utstrålar en intensitet men också en stark ödmjukhet och tacksamhet. Och kanske har hon mer än de flesta att vara tacksam för, men då jobbar hon också hårt för att komma dit hon vill. Glädje, arbete och tacksamhet är en slags signatur.

Det började med att Johannas man Andreas blev erbjuden ett jobb i London. Johanna bestämde sig för att läsa musik där i ett år.

– Det var som en helt ny värld öppnade sig, jag har alltid älskat att skriva, men nu fick jag tonsätta det också.

Artikelbild

| Johanna Smitz naturliga skönhet har gett henne många små filmroller.

Hon kallar sin musik för "drömsk pop". Även om det kommit många andra saker emellan så fortsätter hon med musiken, i höst kommer det ut en ep tillsammans med Daniel Juline under namnet "Jonali".

Efter något år med musik var det dags för något nytt, Johanna ville prova att arbeta som skådepelare. Hon skrev in sig på en agentur för filmstatister i London och började gå på auditions.

– Det var ganska läskigt i början, man känner sig så liten och tänker att det går inte. Man tvivlar på att man är bra nog, då gäller det att bara trotsa rädslan och försöka.

Sakta men säkert har Johanna jobbat upp sig från små statistroller till större och större roller. Hon har en naturlig skönhet som passat särskilt bra i historiska filmer och tv-serier.

Artikelbild

| Johanna Smitz i en av många statistroller.

– Jag har varit med i många engelska serier, bland annat "Downton Abbey" och även Disneyfilmen "Skönheten och Odjuret".

Livet har ändå inte varit sus och dus, det har varit stora svårigheter också. Redan innan flytten till London fick Johanna en svår borreliainfektion och sedan fel på sköldkörteln. Tidvis har hon varit sjuk och bara kämpat för att ta sig igenom dagarna. Nu är hon frisk och känner sig lyckligt lottad.

Artikelbild

| Johanna älska att prova historiska klänningar, det har blivit många möjligheter.

– När man har gått igenom tuffa perioder blir allt en bonus, vi tar för mycket för givet. Vi måste göra det bästa av allt vi har.

Johanna Smitz gör verkligen det bästa av det hon har, men det innebär också mycket arbete. Under tiden i London kunde hon åka hemifrån klockan fem på morgonen och vara hemma sent på kvällen.

Artikelbild

| Tacksamhet, ödmjukhet och glädje är ord som bra beskriver Johanna Smitz.

Karriären har tagit ett stort steg framåt i och med jobbet som "body double" och stand-in åt Alicia Wikander i filmerna "Jason Bourne och "Tomb Raider". Johanna har nämligen liknande mått som den svenska storstjärnan. I arbetsuppgifterna ingår att göra små klipp där man inte ser ansiktet, till exempel på händerna, eller att vara med vid tidsödande arbete som ljussättning vid olika scener. Alicia Wikander var en härlig arbetskamrat.

– Hon var en fantastisk kollega, jag har lärt mig så mycket av henne.

Artikelbild

| På besök i hemstaden Västervik.

Nu har paret Smitz bestämt sig för att bo i Sverige, i Göteborg närmare bestämt. Johanna kan flyga över till London om det behövs. I Sverige har hon listats av en agentur som har flera stora namn, mycket är på gång men allt är väldigt hemligt än.

– Jag vågar säga att jag är väldigt långt framme i castingprocessen i två stora svenska produktioner.

Framtiden innebär förhoppningsvis fler och större roller, men Johanna tänker inte bara på sig själv. Efter tiden när hon var sjuk vill hon inspirera andra som har det svårt.

– Jag brinner för att berätta att det finns hopp, att allt kan bli bättre.