Receptet blir 24 gifflar. Det här behöver du till degen: 100 gram smält smör eller margarin, 50 gram jäst, 1 deciliter ljummet vatten, 4 deciliter gräddfil, 2 teskedar salt, 2 teskedar socker, 4 ägg, 4 deciliter dinkelmjöl, cirka 1 liter vetemjöl, ett uppvispat ägg till pensling samt vallmo- och sesamfrö.
Fyllning, några exempel: Skinka och ost, salami och brie, fetaost med soltorkade tomater och lite torkad timjan. Och så Lenas favorit: kalkon, ost och sötstark senap.
Gör såhär: smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löst sig. Rör ner övriga ingredienser samt det mesta av vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt jäsa under en bakduk, minst en timme. Ta upp den på mjölat bakbord, dela i sex lika stora delar. Ta en degklump och kavla ut till en rundel, 2–3 millimeter tjock och lite större än en mattallrik. Skär ett kryss rätt över så att du får fyra “trekanter”. Lägg valfri fyllning på varje trekant. Rulla ihop trekanten utifrån och in mot spetsen, stanna upp efter ett halvt varv och vik in kanterna så rinner inte fyllningen ut när den smälter i ugnen. Rulla sedan klart. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Det brukar bli bra med tolv på varje plåt.
Du kan variera dina fyllningar om du vill. Pensla sedan med uppvispat ägg, strö över valfri topping, såsom vallmo- eller sesamfrö, beroende på fyllning, så kan du se skillnad på dem när de väl är gräddade. Grädda mitt i ugnen 8–12 minuter, tills de har fått en fin färg och är genomgräddade.