Fabriken vĂ€xer – skapar flera nya jobb

I tider nÀr mÄnga företag har det kÀmpigt blÄser positiva vindar hos Frödinge Mejeri. Flera nya produkter i sortimentet och en ökad kapacitet för fabriken har ocksÄ skapat flera nya jobb. "Vi ser vÀldigt ljust pÄ framtiden".

Ute i fabriken rÄder strikta hygienkrav. Anders Törngren, produktionschef, berÀttar att det finns fyra olika hygienzoner pÄ anlÀggningen.

Ute i fabriken rÄder strikta hygienkrav. Anders Törngren, produktionschef, berÀttar att det finns fyra olika hygienzoner pÄ anlÀggningen.

Foto: Eva Harrysson

Vimmerby2023-06-25 06:00

Verksamheten utvecklas stÀndigt hos det anrika mejeriet i Frödinge och trots ett skakigt omvÀrldslÀge rÄder positiva tongÄngar. Pandemin blev ett hÄrt slag för mejeriet men efter det har det vÀnt spikrakt uppÄt.

– Vi Ă€r jĂ€tteglada över att vi följer de tillvĂ€xtmĂ„l som vi har satt upp. Vi investerar hela tiden, bland annat i en helautomatiskt hinklinje och en helt ny helautomatiserad linje. Samtidigt renoverar vi ocksĂ„ personalmatsalen, sĂ€ger Anders Törngren, produktionschef. 

Nyligen fick Frödinge Mejeri ocksĂ„ ta över en produktionslinje för fĂ€rskost, som tidigare fanns hos moderbolaget Orkla i Finland. Det innebĂ€r att mejeriet numera har totalt ett 60-tal olika fĂ€rskostar i sin produktion. 

– Nu ska vi bygga ut ett steg till i fabriken sĂ„ vi kommer öka kapaciteten med 30 procent. 

Betyder det hÀr att ni anstÀller fler?

– Vi har tagit in mer folk successivt sedan i höstas, det handlar om cirka fem personer som har fĂ„tt anstĂ€llning. Vi har i dagslĂ€get cirka 85 medarbetare. Vid högsĂ€song blir de nĂ„got fler.

Frödinge Mejeri sysselsÀtter idag cirka 85 personer.
Frödinge Mejeri sysselsÀtter idag cirka 85 personer.

Även framĂ„t ser det riktigt bra ut. Företaget har fulltecknat i orderstocken efter semestern.

Hur pÄverkas ni som företag av omvÀrldslÀget?
– Visst har Ă€ven vi utmaningar med energipriser och rĂ„varupriser. Men vi har arbetat smart och effektiviserat nĂ€r det varit bra tider. VĂ„r största utmaning Ă€r de stigande rĂ„varupriserna. Vi anvĂ€nder Ă€gg i allt vi gör, liksom mjölk och socker, som har blivit mycket dyrare. Annars ser det vĂ€ldigt positivt ut för oss. 

Ostkakan Ă€r mejeriets storsĂ€ljare och pĂ„ andra plats kommer kladdkakan. För ungefĂ€r ett halvĂ„r sedan slĂ€pptes den senaste produkten, citronkladdkakan. 

– Den Ă€r vĂ„r största succĂ© efter kladdkakan. Vi har jĂ€ttemycket i pipen, det kommer nya bakelser och nya grĂ€ddtĂ„rtor pĂ„ gĂ„ng inom kort, vilket Ă€r jĂ€ttekul.

Sockerkaksbottnar som ska bli grunden för jordgubbstÄrtor. Cirka 1200 sÄdana passerar i linjen varje dag.
Sockerkaksbottnar som ska bli grunden för jordgubbstÄrtor. Cirka 1200 sÄdana passerar i linjen varje dag.

Frödinge Mejeri har en stor mÀngd olika produkter i sin produktion. Ostkakan, kladdkakan, jordgubbstÄrtan och pajerna kÀnner de flesta igen. Men mycket av det som produceras pÄ mejeriet Àr sÄdant som inte svenska konsumenter hittar i butikshyllorna. FÀrskosten till exempel.

– Vi har speciella produkter som bara gĂ„r till utlandet, eller till industrin för vidareförĂ€dling och restauranger. Vi gör ocksĂ„ delar av innehĂ„llet till andra varumĂ€rken, till Norge levererar vi fĂ€rskost som anvĂ€nds till pizzasĂ„s. 

Anders Törngren har jobbat som produktionschef pÄ Frödinge Mejeri i 10 Är men har funnits i företaget i hela 34 Är. Hans mÄl Àr att vara kvar till företagets100-Ärs jubileum 2029.
Anders Törngren har jobbat som produktionschef pÄ Frödinge Mejeri i 10 Är men har funnits i företaget i hela 34 Är. Hans mÄl Àr att vara kvar till företagets100-Ärs jubileum 2029.
Frödinge Mejeri

Frödinge Mejeri grundades 1929 i Frödinge utanför Vimmerby och var frĂ„n börjat ett renodlat mejeri med fokus pĂ„ mjölk, ost och smör. 

Sedan 1950-talet har företaget förknippats med den klassiska ostkakan och under Ă„rens lopp har produktutbudet vĂ€xt med pajer, frysta tĂ„rtor och kladdkakor. 

Idag ingÄr Frödinge Mejeri i den danska koncernen Odense Marcipan Group som Àgs av Orkla Food Ingredients.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!