Där röstade totalt 20,6 procent av väljarna på KD, vilket är en ökning med 5,7 procentenheter sen förra valet. Inget annat parti ökar lika mycket inom valkretsen. Bland landstingsväljarna i Vimmerby kommun är ökningen ännu större, +8,3 procent.

KD ökar kraftigt i alla valdistrikt i kommunen och i enstaka distrikt rör det sig om nya rekordsiffror. Ett exempel är Djursdala där partiet fick 40,4 procent i landstingsvalet. Det gör KD till klart största parti före Centern på 22,2 och Socialdemokraterna på 15,2 procent. Även i Rumskulla-Pelarne är KD störst av alla landstingspartier.

– Vimmerbyborna har sett det idoga arbete vi gör och det har lett till det här resultatet. Vi är av tradition väldigt starka i Djursdala och Rumskulla-Pelarne, trots det ökar vi med runt 15 procentenheter. Det är fantastiskt, säger landstingsrådet Gudrun Brunegård (KD).

Hon pekar gärna på exemplet att KD ökar med 8,3 procentenheter bland landstingsväljarna i Vimmerby kommun, medan Socialdemokraterna minskar med 11,1 procent.

Distriktsordföranden Anders Andersson påpekar även att Gudrun Brunegård är den av de borgerliga landstingsråden som har starkast stöd i sin egen valkrets med 20,6 procent. Närmast är Malin Sjölander (M) på 16,7.

Gudrun Brunegård anser att ett maktskifte i landstinget ligger nära.

– Väljarna konstaterar att S har misslyckats i stora stycken. Vårdkörer ökar och personalen trivs inte hos landstinget längre. Det behövs en ny ledning, säger hon och hoppas på sluträkningen av rösterna.

I kommunvalet ökade KD med 5,1 procent till 9,3 och får fem mandat.

– Vi är tillbaka på samma nivå som innan "Glennfalkeffekten" drog allmänborgerliga väljare till Moderaterna. Jag tror också att väljarna ha straffat Moderaterna på grund av skolfrågan, men kanske i ännu större utsträckning för samarbetet med Socialdemokraterna. Det är för stor ideologisk skillnad för att tilltala borgerliga väljare och skillnaden har skapat en handlingsförlamning. Det ser vi exempelvis i att man inte lyckats besluta om ett trygghetsboende och att man tog bort vårdnadsbidraget som motsvarande en förskoleavdelning och ökade trycket i förskolan, säger hon.

Nu förutsätter hon en allians med C-M-KD.

– Det är fullständigt självklart. Jag skulle bli mycket förvånad och besviken om någon söker en annan lösning.