Säger Anna Mellergård och fortsätter:

– Jag får syssla med det som jag tycker är jätteviktigt med litteratur, skrivande, läsande, för alla åldrar, nätverka, försöka vara med och skapa plattformar och mötesplatser för litteratur.

Hon kommer allra senast från Filmbyn i Mariannelund, där hon är en av grundarna. Med en bakgrund som litteraturvetare och bibliotekarie tar hon nu steget tillbaka in i litteraturvärlden:

– Litteraturen och poesin har alltid funnits med. Så för mig känns det som att vara hemma igen i det område som är mitt, säger hon.

Det första uppdraget på hennes nya jobb blir att arbeta med rekryteringen av Sverige första regionförfattare, i oktober väntar arbetet med genomförandet av litteraturfestivalen "Vimmerby berättar".

– Vimmerby hoppas jag blir ett centrum för litteratur i Sverige och världen. Vårt lokala kulturarv med Astrid lindgren som är en sån otrolig förebild för mig och många i världen, Både som författare, men jag och många med mig har upptäckt hennes engagemang för den lilla människan och människan i samhället. Jag tror att det kommer sätta färg på hela länslitteraturen och särskilt Vimmerby.

– Från styrgruppens sida är vi oerhört glada över att få hälsa Anna välkommen i sin nya roll. I och med detta tar Länslitteraturen ett nytt steg i utvecklingsarbetet kring litteratur och författarskap i Region Kalmar län, säger Ola Gustafsson (KD), ordförande i Kultur- och fritidsutskottet, i ett pressmeddelande från Vimmerby kommun.