– Allt tyder på att "Antikrundan" kommer med ett fjärde inslag, det skulle man inte göra om det inte fanns något mer att berätta, säger Svante Ståhl.

På torsdagskvällen tog tv-programmet "Antikrundan" i Sveriges Television upp historien om det märkliga plagget för tredje gången.

Vid första tillfället berättade Svante Ståhl hur han fick plagget av en tysk historiker som hittat det i ett brunt kuvert i ett dödsbo i Tyskland. På kuvertet stod: "Karl XII:s skjorta". Dödsboet tillhör samma släkt som Karl XII:s läkare 1715, när kungen blev skjuten i Stralsund.

Artikelbild

| Svante Ståhl har fått "skjortan" av en tysk historiker som hittat plagget i ett dödsbo i samma släkt där Karl XII:s läkare från 1715 finns.

I "Antikrundan" slår textilexperten Margareta Nockert fast att skjortan är från Turkiet och är 300 år gammal. Hon tror att det är ett barberarförkläde, men som mycket väl kan ha använts när kungen blev träffad av en kula.

Professorn i rättsmedicin vid biomedicinskt centrum i Uppsala, Marie Allen, har fått fram ett komplett dna av blod från "skjortan". Det enda som behövs för att slå fast om det är blod från kungen eller inte är en jämförelse. Men Livrustkammaren släpper inte till blod från Karl XII:s handskar.

– Att ta ett dna-prov skulle innebära att göra en så kallad destruktiv provtagning, eftersom blod måste skrapas av från de ömtåliga handskarna. Det betyder en åverkan på handskarna som är irreparabel. Livrustkammaren vill inte riskera de unika föremål vi har i våra samlingar och har därför valt att avböja undersökningen. Att föremålet är med i ett tv-program påverkar inte vårt beslut i frågan, även om det givetvis är roligt att Sveriges kungliga historia uppmärksammas, motiverar museichefen Malin Grundberg i ett mejl till Vimmerby Tidning.

Därmed tycks det att inte heller som att "Antikrundan" kommer svaret närmare.

Artikelbild

| Pernilla Månsson Colt är producent för Tv-programmet Antikrundan.

– För vår del har vi inte mer att berätta nu. Men om Svante väljer att gå vidare på något sätt så följer vi naturligtvis det. Men vi driver inte den här historien, säger producenten Pernilla Månsson Colt.

Svante Ståhl är helt övertygad om att plagget bars av Karl XII när han skottskadades och tror det kommer att visa sig.

Artikelbild

| Malin Grundberg är museichef på Livrustkammaren.

– Jag har inte haft kontakt med "Antikrundan" sen inspelningarna i oktober, men jag tror de har ett svar på gåtan, säger han.

Programledaren Anne Lundberg avslutade torsdagens program med att det inte behöver vara kört.

– Det kan finnas andra sätt att få fram ett dna att jämföra med, eller att Livrustkammaren ändrar sig. Det får framtiden utvisa...

Det är tre program kvar av säsongen.