Repetitionerna pågår, körsbärsträden blommar för fullt i Körsbärsdalen och det snickras, målas och donas i Astrid Lindgrens Värld. Den 17 maj ska allt vara rustat och klart för en ny säsong, där målet ligger på drygt 490 000 besökare, men förhoppningen är densamma som de senaste åren – att spränga 500 0000-gränsen.

– Vi ligger i fas, men jag vet också att takt det bockas av saker på listan så tillkommer det något nytt. Men detaljerna är viktiga och det fina med ett mellanår när vi inte har några stora investeringar på gång är att vi får utrymme att fila på det lilla. Allt behöver inte vara storslaget, säger Jocke Johansson och kliver in i en miljö som om inte storslagen ändå är stor, i proportioner.

Hos Bertil och hans polare Nils Karlsson Pyssling är allt av jättemodell. Trädgårdsmöblerna utanför huset är sannerligen inget för den ovige, och interiört kan vem som helst få känslan av hur det är att vara liten som en tumme. Nästa år investerar ALV i ny Pippimiljö, i samband med att Pippi fyller 75 år. Därefter står Karlsson på taket på tur. Men inför säsong 2019 lyfts Nils Karlsson Pyssling. Parken investerar två miljoner i en totalrenovering och Jocke Johansson säger att det är tänkt att bli en glad överraskning för gästerna.

Artikelbild

| Jocke Johansson, vd i Astrid Lindgrens Värld, testar en av stolarna i den totalrenoverade Nils Karlsson Pyssling-miljön.

– Dels är det en renovering av alla ytskikt, dels tillför vi en massa saker som beskrivs i boken. Det ska hit roliga leksaker storlek större. Vi vill skapa utrymme för leken i den här miljön, som är jätteviktig för totalupplevelsen och faktiskt en av de allra mest fotograferade. Jag tror alla gillar att känna hur det känns att vara liten som en pyssling, säger Jocke Johanson.

Själv räcker han upp till dörrhandtaget med en smärre ansträngning. Dockskåpet är stort nog att ta sig in i även för en fullvuxen och i möblemanget är det rejält med plats för bendinglande, om man vågar hoppa upp.

Leken är ett viktigt komplement till allt annat i parken, betonar Jocke Johansson.

– Vi vet att våra besökare verkligen uppskattar platserna där barnen kan leka länge och fritt. Dessutom var leken det Astrid Lindgren tyckte var viktigt och centralt med parken, så det känns som en bra prioritering att satsa just på det i år.