– Det är inte bara på grund av den nya organisationen, utan vi tillförs successivt nya poliser. I november får jag nio nya till vårt område, säger Anders Pleijel.

Om en dryg vecka försvinner det nuvarande polisområdet sydöstra Götaland, som består av hela Kalmar län, två tredjedelar av Kronobergs län och halva Blekinge. Det ersätts av nya polisområdet Kalmar-Kronoberg, och är en återgång till en tidigare organisation.

– Det bottnar i att andra delar som vi samarbetar med, åklagarmyndigheten och länsstyrelsen är organiserade länsvis och det har varit problem eftersom vi haft delar av län, säger Anders Pleijel.

Samtidigt ändras också lokalpolisområde Västervik, LPO Västervik, där även Vimmerby, Hultsfred och Oskarshamns kommuner ingår. Från och med den 24 september tillförs även Högsby och Mönsterås kommuner i LPO Västervik.

– Det sker för att bättre möta brottsligheten som i de kommunerna hellre rör sig norrut än söderut. Samtidigt är polisen i Oskarshamn och Hultsfred mer vana att köra söderut till de här kommunerna, än polisen i Kalmar och Nybro, säger Anders Pleijel.

Med de två nya kommunerna blir LPO Västervik det största lokalpolisområdet i hela det nya polisområdet.

Omorganisationen i sig gör inte att det blir fler poliser i det nya området än vad som finns i motsvarande område i dag. Däremot ser han att de nya poliser som successivt kommer till området kommer att göra stor skillnad.

– Vi blir successivt fler poliser, och det behövs. I dag har vi bara en stationerad i yttre tjänst i Hultsfred och ingen i Mönsterås, säger han.Det räknar han med kan ändras senast före årsskiftet.

– Då ska vi kunna tillföra poliser till de kommunerna och jag räknar med att vi ska ha samma närvaro i Vimmerby/Hultsfred som vi idag har i Västervik och Oskarshamn. Det innebär polis på plats dygnet runt i stort sett, säger han.

Det innebär också en avlastning för poliserna i Västervik och Oskarshamn som då inte behöver åka till Vimmerby eller Hultsfred i samma utsträckning som i dag.

Utöver det ska det finnas en grupp med 13 områdespoliser i lokalpolisområdet.

– De ska dels jobba med insatser, dels med förbyggande arbete, men också sköta sina egna utredningar. Även om de jobbar i en grupp ska de vara spridda i hela området.

Närmast väntas nio nya poliser till området i november.