Anledningen till den tidigare något kyliga relationen mellan USA och Sverige går i stor utsträckning att härleda till Olof Palmes inställning till Vietnamkriget. Där grundlades en tydlig skepsis mot det lilla landet i norr. En skepsis som har bestått.

Men nu är det annat ljud i skällan och USA ser i dagsläget Sverige som en nära vän och allierad i flera avseenden. Sverige är inte medlem i NATO men har ändå ställt upp i internationella insatser med gott resultat, bland annat i Afghanistan och Libyen. Något som ses med stor tacksamhet i Vita Huset när andra länder inte kan eller vill vara med. Sverige är även på USA:s sida i förhandlingarna inför ett transatlantiskt frihandelsavtal i och med att man trycker på för frågan inom EU.

I sammanhanget bör dock inte utrikesminister Carl Bildt glömmas bort. Hans goda anseende och omfattande kontaktnät, inte minst i USA som Bildt prioriterade redan tidigt i livet, har öppnat många dörrar och han ses som en viktig spelare på den internationella scenen, oaktat vårt lands trots allt ringa betydelse på densamma.

Så vad kommer då Fredrik Reinfeldt och Barack Obama att prata om? Sveriges roll vid internationella insatser och frihandel får nog ses som lågoddsare. Att Obama ställde in ett planerat besök till Ryssland för att i stället åka till Sverige skvallrar om att Edward Snowden kan komma på tal, även om det nog inte ligger i Obamas intresse. Snowden är misstänkt för förräderi i USA och Ryssland beslutade nyligen att ge honom tillfällig asyl. Något som Obamas ändrade resplan kan ses som en markering mot.

Men internationell politik är för viktigt för att ägnas åt småsintheter och Obamas beslut att flytta sin planerade resa torde vara markering nog gentemot Ryssland. Väl på plats i Sverige finns det andra saker att prata om och egna relationer att vårda. För vårda dessa bör vi. Sverige som ensam nation klarar inte mycket internationellt sett, därför behöver vi allierade. Och vilket land kan vara en bättre allierad än västvärldens största?

USA, oavsett vem som är president för tillfället, är därför en viktig vän till Sverige och det ska ses som en fjäder i hatten för regeringen Reinfeldt att presidenten tar sig tid för ett besök. Den tidigare dåliga relationen mellan Sverige och USA ser ut att vara till ända, något som inte ska underskattas. Det stärker Sveriges roll på den internationella scenen och ger oss större möjlighet att påverka i frågor som berör oss. Nu gäller det bara att hålla sig kvar inne i värmen.