Debatt Retoriken från Kreml är tydlig: Sovjetunionens sammanbrott var en katastrof. Ryska imperiet ska återuppstå, EU samt Nato undermineras.

I Kaliningrad och Sankt Petersburg övas soldaterna för sjätte gången på tre månader. Fartyg lastas och ger sig ut på internationellt vatten. Markrobotförbanden med Iskander-robotar är redo. I Pskov görs fallskärmsjägarna redo.

I Baltikum protesteras mot Nato:s förband bland den ryskspråkiga befolkningen: ”Nej till krig, ja till fred”. De nya folkrepublikernas flaggor som uppstått någon månad tidigare ses bland demonstranterna.

På Gotland och svenska fastlandet: strömavbrott och fel med betalningssystem, telefonväxlar och internet. Man letar, men hittar inga fel.

Två Jas-plan ur incidentberedskapen befinner sig i luften öster om Gotska sandön för att övervaka övningen på håll. De bär inte jaktrobotar för att inte provocera. Planen försvinner från de svenska radarskärmarna. Rysk tv visar snart bilder på hur planen skjutit skarpt mot den ryska övningen och hur ryska förband besvarat elden. En protest överlämnas till svenska beskickningen i Moskva: ”De fascistiska element som vill föra Natos anfallskrig mot de fredliga ryska styrkorna skall bestraffas.”

Sveriges regering samlas. MP ställer sig emot mobilisering, det kan uppfattas som en provokation. Försvarsministern muttrar att det ändå inte gör någon skillnad. Förbanden är svårt eftersatta med brister på personal och utrustning. Det krävs månader för att mobilisera.

Civila flyg lastade med ryska soldater landar på Arlanda, Visby och Örebro flygplats. Kort därpå detonerar mark- och kryssningsrobotar, och på marken saboteras kommunikationer, fordon och flyg samt upplag för ammunition. Flottans fartyg och ubåtarna som varit till sjöss sänks.

En civil färja som varit i sjönöd utanför Slite bogseras till kaj och töms på anfallande förband. Strategiskt luftvärn grupperas, alla flyg som befinner sig i luftrummet ovanför Östersjön skjuts ned i ”självförsvar”. Landstigningstrupperna landstiger i Norrtälje och Oxelösund med riktning Arboga. På två dygn är Mälardalen avskuren. Inga förnödenheter kommer in, inga människor kommer ut.

Artikel 5 kräver att Nato agerar för att skydda en medlemsstat, men Sverige är inte medlem. Och trötta efter drygt ett decennium av krig i mellanöstern är Nato inte redo för krig i Europa. Den svenska regeringen ger upp villkorslöst mot att mat och förnödenheter tillåts komma in via Södertälje. Regeringen meddelar att Sverige går med i den nya vänskaps- och biståndspakten vilket Ryssland krävt. Med ett drag neutraliseras Östersjön, och Natos medlemsländer ifrågasätter sin allians. I Baltikum har protesterna krävt människoliv, regeringen faller och ledarna för demonstranterna kräver Natos omedelbara återtåg. Genom krigslist, propaganda, och att snabbt slå till lyckas Ryssland med ett drag återta Baltikum, neutralisera östersjön, och få Natos medlemsländer att ifrågasätta värdet alliansen.

Följande fiktiva beskrivning ger en bild av hur ett ryskt anfall mot Sverige skulle kunna gå till. Men detta scenario kan snart bli verklighet i ett område nära dig.